Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1996

Jubileumi évadnyitó

Mikó István köszöntötte tegnap a Soproni Petőfi Színház társulatát. Az ötödik, jubileumi évadot megnyitó beszédében a színigazgató nagyra értékelte a város vezetőinek pozitív hozzáállását, a művészek sikeres munkáját a kultúra szolgálatában. Az 1996–97-es műsorterv első, szeptember 27-i darabja a Ferkai Tamás rendezte Irma, te édes című zenés komédia lesz(…). Október elején kerül színre Peter Ustinov Beethoven X. szimfóniája című színműve, Mikó István rendezésében. (…) Novemberben Örkény Kulcskeresők című darabjának premierjét rendezik, december elején pedig Koltai Róbert vendégrendezésében, Mikó István, Borbás Gabi, Hacser Józsa és Maros Gábor főszereplésével mutatják be Eduardo de Filippo Szombat, vasárnap, hétfő című vígjátékát. (Kisalföld)

1971

Hamarosan bezár a Vadászati Világkiállítás

Még tíz nap, s bezár a Vadászati Világkiállítás. Visszamegy Telkibe, a vadgazdaság állatóvodájába két vaddisznó, Veszprémbe a pajkos rókakölykök, hosszú útra kel az indiai tigris, Afrikába indul a papucscsőrű gólya. (…) A vásár egyik neves látogatója, Fülöp edinburghi herceg már elutazott Budapestről. (Magyar Hírlap)

1921

Sopronból jelentik

Túszokat szed az osztrák sorkatonaság Nyugat-Magyarországon. Tegnapelőtt éjjel váratlanul felbukkant négy osztrák csendőr Lajtapordányban és magukkal hurcolták a faluból Palitics Ferenc, Kromwald Márton, Eggenhoffer György és Metzeld Sebestyén ottani tekintélyes polgárokat. Keresték még Fuchs János polgárt is, de nem tudták megtalálni. (…) Kedden délután Pándorfalván egy olasz tiszt vezetésével hat osztrák katona jelent meg, akik a község átkutatása után Királyida irányába visszavonultak. Kabold és Veperd község küldöttsége megjelent az antantmissziónál és magyar csendőrség kirendelését kérte. Savanyúkútra Ödenburger Infanterie Regiment névvel osztrák sorkatonaság vonult be, mely valószínűen a Faragó alezredes vezetése alatt álló emigrált magyar kommunista csőcselékből áll. (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...