Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1981

Giczy János fődíjat kapott

Kaposváron, a Somogyi Képtárban megnyílt a IV. Dunántúli Tárlat. A nézők elé 87 alkotó másfélszáz műve került. A Dunántúl művészetéért járó fődíjat, Borsos Miklós plakettjét (…) ­Giczy János soproni festőművész kapta. (Kisalföld)

1921

Bánffy gróf Benessel tárgyalt

Dr. Benes és Bánffy gróf tegnapi tárgyalásai, mint a kisententéhez közelálló körök közlik, valószínűleg a nyugat-magyarországi viszály békés tisztázásához fog vezetni. Ez a megegyezés természetesen csak az lehet, hogy Ausztria Magyarországgal szemben előzékenységet tanúsít, vagyis más szóval Sopronról egyik vagy másik formában lemond. Magyarország késznek nyilatkozik Ausztriának és Csehországnak gazdasági előnyöket nyújtani és elfogadja dr. Benes javaslatát, amely Csehország, Magyarország és Németország gazdasági együttműködését célozza. (MTI magánjelentés)

1881

Frankenburg Adolf megházasodik

Érdekes esküvő lesz hétfőn Nagy-Czenken, a gróf Széchenyi Béla jószágán. Nagyérdemű írónk, Frankenburg Adolf fogja oltárhoz vezetni Gschmeidler Anna kisasszonyt, ki a Carina nevet tette tiszteltté és emlegetetté az operai világban. Írótársunkat kegyeletes emlékek kötik Czenkhez, s ezért választá azt esküvőjének színhelyéül. Ott született édesanyja, és ott is kelt össze egykor írótársunk atyjával. Ott működött egykor ő maga is gr. Széchenyi István mellett. Ma is sok jó barátja lakik ott, köztük Tolnay Antal plébános, ki ifjúkori jó ismerőse, s ki holnap esketni fogja. Tanúk lesznek: Vaszary Sándor nagyczenki tiszttartó, kinek a Frankenburg anyja volt a keresztanyja, s Gschmeid­ler Ákos bécsi udvari ügyvéd. Sokan kívánnak áldást a távolból is e frigyre. A tisztelet lesz kifejezve ama búcsú ünnepen is, melyet Sopronban az Irodalmi és Művészeti Kör rendez. (…) (A Hon)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...