Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

1982

Gázöngyújtó a sláger

Oroszfalvi Gábor pénzügyőr főhadnagy, az ottani vámhivatal parancsnoka elmondta, hogy tavaly Sopronban egymillió 408 ezer személyt vámkezeltek. A közúti határátkelőhelyen a felderített vám- és devizabűntettek, valamint szabálysértések száma 229 volt, a felderített érték pedig négymillió 712 ezer forint. Azt is elmondta a parancsnok, hogy Sopronban megszűnt a kvarcóracsempészés. A piac „telítődött”, a hazai boltokban nagy választékban és a csempészettnél jobb minőségben lehet kapni már kvarcórát. Olyan könnyen értékesíthető és elrejthető csempészáru, mint a kvarcóra, jelenleg nincs. A csempészek slágerei napjainkban a soproni tapasztalatok szerint a különféle kozmetikai cikkek, habfürdők, dezodorok, arcvizek, azon kívül gázöngyújtók, melyből nemrégiben egy autóban háromezer darabot találtak elrejtve. (Kisalföld)

1962

Nagy lottónyeremény Sopronban

A múlt évben számos soproni és járási dolgozóra mosolygott a szerencse: nagy összeget nyertek a lottón. Az év első hónapjában újabb szerencsés soproni nyerőről adhatunk hírt. Sándor Józsefné sopronbánfalvi lakos az elmúlt héten 77 000 forintot nyert négyes találatú lottószelvényével. Sándorné férje a helyi termelőszövetkezet tagja. Három gyermeke van, és a középső fia szokta a szelvényt kiállítani. Minden héten három szelvénnyel játszott eddig. A szerencsés nyerőnek jövő szerdán a sopronbánfalvi kultúrotthonban fizeti ki az OTP a nyereményt. (Kisalföld)

1942

Árpád-kori sírok Bánfalván

Néhány nappal ezelőtt futótűzként terjedt végig a városon a hír, hogy Sopronbánfalván, az Árpád-kori kápolna cintermében, a templomot körülövező kis részen Árpád-kori magyar településből származó sírokat találtak. A nagy világégés közepette, amikor az emberek szinte csak a politikai események után érdeklődnek, örvendetesen nagy feltűnést keltett ez az esemény. Nem kétséges már ezeknek a síroknak a feltárása után, ami okiratokkal már régebben is bizonyítható volt, hogy Sopron és környéke már az Árpádok alatt magyar település volt, magyarok lakták, akik mindenkor védték az országot a Nyugat betörései ellen. (Magyar Nemzet)

1922

Székely estély Sopronban

A soproni Kaszinóban nagysikerű művészi estélyt rendezett szerdán a soproni főiskolának a Székely Egyetemisták és Főiskolai Hallgatók Egyesületébe (SZEFHÉ) tömörült székely ifjúsága. Az értékes műsor kiemelkedő számai voltak: Csanády György, az erdélyi ifjúság vezérének beszéde és költeményei, Tompa Márta szavaló művésznő szavalatai, Gaál Endre zongoraművész zongoraszámai és Virágházy Gyula művészi éneke. A közönség meleg tapsokkal honorálta a székely művészek műsorát, melyet Hosszú Zoltán, a góbéhumor kiváló képviselője konferált. A műsor után reggelig tartó tánc következett. (Szózat)

1902

Új bankfiók Sopronban

A Magyar Kereskedelmi Bank, mint értesülünk, már talált megfelelő helyiséget a Sopronban felállítandó fiók-intézete részére a Lenck-féle átjáró háznak a Várkerületre eső oldalán. A fiók-intézet talán már a nyáron, de legkésőbben az ősszel megkezdi működését. Örülünk annak, hogy ilyen nagy pénzerejű intézet nyitja meg Sopron üzleti életének segélyforrásait. (Sopron)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...