Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Táncra, maskarára!
Ezek az alkalmak igazi örömünnepek táncosaink és muzsikusaink számára – mondta Sipos Ferenc igazgató Fotó: Németh Péter

„Nagyszerű érzés, hogy van utánpótlása a csoportnak”

Táncra, maskarára!

| Köves Andrea | Kultúra

Emlékezetes mulatság várta a közönséget a Soproni Petőfi Színházban a farsang jegyében. A Petőfi-iskola néptánccsoportjai, népzenészei, a Pendelyes Táncegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Kacagányok több alkalommal is telt ház előtt léptek fel a hétvégén.

– Minden évben meglepjük a néptáncot szerető közönséget egy-egy nagyszínházi műsorral, amely ízelítőt nyújt abból, hogy mi mindennel foglalkoztunk az előző hónapokban – meséli Sipos Ferenc, a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény igazgatója. – Ezek az alkalmak igazi örömünnepek táncosaink és muzsikusaink számára. Megható volt látni, ahogy a kezdők, a kis hat–hét évesek hetek óta izgalommal várták, hogy végre a színpadra léphessenek, megmutassák a szüleiknek, nagyszüleiknek, a közönségnek: mit is tanultak olyan szorgalmasan. Nagyszerű érzés, hogy van biztos utánpótlása a felnőtt csoportnak, a Sopron Táncegyüttesnek, hiszen nemcsak az alsósok, hanem a felsős, sőt a középiskolás korosztály is elkötelezetten, lelkesen gyakorol hétről hétre, aminek az eredménye most látható is volt a fellépéseken.

A néptáncegyüttesek évről évre más-más koreográfiával lépnek a közönség elé. A Petőfi-iskola és AMI néptánccsoportjainak, népzenészeinek és a Pendelyes Táncegyüttesnek a produkciója a farsangot idézte Dalra, táncra, maskarára címmel. Az előadásban a tánc- és mozgásművészeti osztály tanulói is bemutatkoztak, akik a néptánc mellett a balett és a kreatív gyermektánc világában is kalandoznak.

A Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes és a Kacagányok Édenkert címmel léptek a színre szombaton este. Különösen izgalmas koreográfiát kínált az első felvonás, ahol egy ősi mondát idéztek fel, amely szerint Isten Ádám mellé asszonyt is alkotott: Lilithet, ám ő nem fogadta el az alárendeltséget, így száműzetés lett a büntetése. Ezután teremtette meg Ádám oldalbordájából Évát. Ennek a legendának a nyomán külön női és férfi táncokat is bemutatott az együttes, ami azért volt szép feladat a lányok számára, mert ritkán van alkalmuk egyedül, a fiúk nélkül a rivaldafényben állni.

A soproni néptáncosokra a közeljövőben is számos kihívás vár. Az ifjúsági csoport februárban Békéscsabán lép fel az Országos Ifjúsági Néptánc Antológián, ahova az ország legjobbjai jutottak be. A kisebbek gőzerővel készülnek a tavaszi Országos Táncháztalálkozóra. Sopront pedig több száz gyermek néptáncos lepi majd el márciusban, hiszen városunk ad otthont az Országos Szóló Néptánc Versenynek.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...