Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszi tárlat a neten
Idén a tervek szerint 30–35 alkotást mutatnak be a Soproni Képzőművészeti Társaság tavaszi tárlatán – tájékoztatta lapunkat Jakabné Tóth Márta elnök. Fotó: Filep István

Képzőművészeti társaság: Több önálló kiállításra is készülnek

Tavaszi tárlat a neten

| P. Horváth László | Kultúra

Már bizonyos, hogy a Soproni Képzőművészeti Társaság hagyományos tavaszi tárlata május elején az interneten lesz látható. A tagok, ha most nem is jelennek meg a nagyközönség előtt, a háttérben folyamatosan alkotnak.

– Eredetileg május 9-re tűztük ki a Várkerület 19. szám alatti galériában a tavaszi tárlatunk megnyitóját. Aztán a vírushelyzet közbeszólt – kezdte Jakabné Tóth Márta, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke. – A személyes jelenlétű kiállításlátogatásra korlátozottan lesz lehetőség, így a bemutatandó alkotásokat videó formájában az interneten tesszük majd közzé. A tárlat tematikáját már januárban megadtuk, címe a hit, hűség, szeretet lett. Így kapcsolódunk a száz évvel ezelőtti népszavazás rendezvényeihez. A tavasz hagyományosan a megújulást jelenti, és most ezt kapcsoltuk össze az 1921-es eseményekkel. A művek folyamatosan érkeznek be hozzánk, úgy számolunk, hogy idén is harminc–harmincöt alkotást mutathatunk be.

Jakabné Tóth Márta hozzátette, bíznak abban, hogy a tavaszi tárlat anyagát élőben a Soproni Ünnepi Hetek programsorozatához kapcsolódva a nyáron be tudják mutatni.

– Reméljük, hogy nyáron jelentősen enyhítenek a korlátozásokon, így már szervezzük Taschner Frigyes tagtársunk kilencvenedik születésnapja alkalmából tartandó tárlatát – folytatta Jakabné Tóth Márta. – Idén lesz Roisz Vilmos születésének 115. évfordulója. Erre az alkalomra egy emlékkiállítással készülünk. Ősszel pedig további négy tagtársunk, Győrfi Gabriella, Kohan Imre és Kohan Maria mutatkozik be. Szeretnénk megszervezni Dedinszky Márta festőművész kiállítását is, az év végén pedig megtartjuk az adventi tárlatot, továbbá egyes tagjaink alkotásai megjelennek majd a Soproni Füzetekben is.

Megújult a weboldal: A közelmúltban teljesen megújult a társaság internetes oldala, a www.sopronikepzomuveszetitarsasag.hu. A felületen megismerhetők a tagok alkotásai, továbbá az archívum alatt megtalálható a galéria története. A virtuális tárlat is ezen a felületen érhető el május 9-től. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...