Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Több mint könyvesbolt
– Rengeteg soproni könyvünk van, az írók, költők megkeresnek minket, és mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy itt teret kapjanak – mondta Molnár Tímea (j), a Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium

Harmincéves a Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium

Több mint könyvesbolt

| Huszár Judit | Kultúra

Kultúrmisszió – ha egy szóval kellene jellemezni a Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium munkáját, akkor ez lenne az. A polcokon az értékes könyvritkaságok mellett sorakoznak a soproni szerzők művei, helytörténettel foglalkozó kiadványok. Ráadásul az írók, költők itt bemutatkozási lehetőséget is kapnak…

– Kedves diákok, de jó, hogy itt találkozunk! – Jó napot, tanárnő! – nem az egyik soproni középiskola folyosóján csíptem el a párbeszédet, hanem a Cédrus Könyvkereskedés és Antikváriumban. Napos, őszi szüneti délelőtt volt – egymásnak adták a kilincset a vásárlók. Mindenki lelkesen válogatott a könyvek között. Abból pedig nincs hiány – mint megtudtuk, a 60 négyzetméteres üzletben és a két raktárban több tízezer kötet foglalja el a polcokat, a könyvek 80 százaléka antikvár.

– 1991-ben kezdődött a Cédrus története, az első bolt az állomásnál nyílt, aztán a Liszt-központban és a Fő téren is volt üzlet – mesélte Molnár Tímea ügyvezető. – Itt, a Bünker közben 2001 óta működünk, közben a többi bolt bezárt. Most koncentráltan, egy helyen valósítunk meg mindent: a régi és az új könyveket is itt áruljuk, ahogy a kottákat, tankönyveket is, és persze ez az üzlet az otthona a kulturális programjainknak. Támogatónk a Soproni Evangélikus Egyházközség.

Egy független kisvárosi könyvesbolt másként működik, mint a „multik” – itt kiemelt helyet kapnak a helytörténettel, turisztikával foglalkozó kiadványok, valamint a soproni szerzők művei.

– Rengeteg soproni könyvünk van, az írók, költők megkeresnek minket, és mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy itt teret kapjanak – folytatta Molnár Tímea. – De nemcsak a könyveiket ismerhetik meg az érdeklődők, rendszeresen szervezünk dedikálásokat, író–olvasó esteket, beszélgetéseket, sőt a közelmúltban koncert is volt a könyvraktérben. Darabos Enikő irodalomkritikus számos rangos íróval beszélgetett Kortársak között sorozatában.

Nemcsak a saját boltjukban aktívak Timiék – szinte valamennyi soproni kulturális rendezvényen megjelennek. – Még Horváth Elvira hívott el minket körülbelül 15 éve egy Szent Mihály-napi vásárra, így kezdődött a könyves kitelepülés. Mindig érdekes és kihívásokkal teli feladat nekem kiválasztani a programra illő köteteket. Aztán mindig bebizonyosodik: könyv mindenre és mindenről van.

De mit tehet az, aki nem tudja, hogy mit olvasson? Érdemes követni a Cédrus face­book-oldalát, heti könyvajánlatukból sokan kapnak ihletet. Ez természetesen egy szubjektív válogatás, Timi csak olyan könyveket mutat itt be, amelyeket olvasott és tetszettek is neki – mert ahogy ő mondja, csak így lehet hiteles, jó szívvel csak így lehet ajánlani...

A csapat: Molnár Tímea 2000 óta dolgozik a Cédrus Könyvkereskedés és Antikváriumban. Eredeti végzettsége színháztörténész, de elvégezte az antikváriusképzést is. Az alapító, Tisza Zsuzsa és Csukás Béla nyugdíjasként segíti a munkáját, előbbi az antik könyvekkel, utóbbi a kötészettel foglalkozik, Bozó Boglárka kolléganője pedig az értékesítésben segít.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...