Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új helyet keres  1200 bohócnak
Jankóné Wilfing Mária különleges bohócgyűjteményével. Fotó: Filep István

Új helyet keres 1200 bohócnak

| P. Horváth László | Kultúra

Több mint ezerkétszáz bohócot „halmozott fel” az évek során Jankóné Wilfing Mária. A gyűjtő keresi annak a lehetőségét, hogy miként mutathatná meg a soproniaknak a bohócseregét.

Éppen egy hete számolta össze, illetve végzett a bohócgyűjteményének katalogizálásával Jankóné Wilfing Mária. – Amire a munka végére értem, már öt újabb kis figurát kaptam – mondta lapunknak a szenvedélyes gyűjtő. – Az első bohócot még 2008 őszén vásároltam. Azóta pedig bármerre is járok az országban, a világban, mindig keresem ezeket. Bármilyen furcsán hangzik, de számomra fontos, hogy olyan arcuknak kell lenniük, amelyekről sugárzik a „gyere velem” érzése. A bohócaim kilencvenkilenc százalékára emlékszem. Eddig még sosem fordult elő, hogy olyat vásároltam volna, amely már része a gyűjteményemnek. Igaz, a férjemtől, a családtagoktól, a barátaimtól kapok olyat, ami már megvan. Ezt a tényt mindig szomorúan közlöm velük, aztán a „fölösleges” bohócokat elajándékozom. Öröm látni, amikor a kisgyerekek a kezükbe veszik ezeket a figurákat.

Megtudtuk, a nem mindennapi gyűjteménynek egy szoba ad helyet. A porcelánból, textilből, kerámiából készült bohócok a vitrinekben egymás mögött több sorban helyezkednek el. Jankóné Wilfing Mária most azt tervezi, hogy a teljes gyűjteményét bemutatja a soproniaknak. Ehhez pedig megfelelő helyet keres, fontos, hogy a teljes szett egyben maradjon.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...