Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Ünnepre” készülnek
A tervek szerint idén július 10-én tartanák meg Sopronban a 3. kórusünnepet – a rendezvény korábban nagyon népszerű volt. Fotó: Soproni Téma-archívum

Az énekkarok tagjai is várják, hogy újra felléphessenek

„Ünnepre” készülnek

| P. Horváth László | Kultúra

A tervek szerint július elején tartják meg a soproni kórusünnepet. Az elmúlt egy évben a soproni kórusok sem léphettek fel közönség előtt, így már nagyon várják, hogy a nyár közepén ismét koncertezhessenek.

A koronavírus-járvány alatti időszakban is folyamatosan készültek, gyakoroltak a soproni énekkarok, kórusok tagjai. – A Kőszegen élő Szilágyi Miklós karnagy mindenkinek készített hangzó anyagokat, így a tagok az otthonukban gyakoroltak – mondta lapunknak Takács Eszter, a Fidelissima Vegyeskar Sopron titkára. – Ez azonban nem ugyanaz, mint amikor közösen egy teremben próbálunk. Erre egyébként készen állunk, ugyanis kicsinosítottuk a próbahelyünket. Szeretnénk majd részt venni a július elején tartandó kórusünnepen. Emellett készülünk arra is, hogy ősztől ismét koncertezzünk. Van egy elmaradt Szokolay-emlékkoncertünk, továbbá szeretnénk egy keresztény imádságokat felvonultató, élethálaadó előadást bemutatni.

A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar tagjai sem tudtak próbálni az elmúlt időszakban.

– A Carmina Buranát korábban már elénekeltük, így most csak „fel kell frissítenünk”, és a tervek szerint a barlangszínházban júniusban adjuk elő – közölte Makkos Ágnes karnagy. – Szeretnénk továbbá részt venni az Énekel az ország találkozón is. Ennek keretében az énekesek és énekkarok lehetőséget kapnak arra, hogy – egy közös kórustábort követően – a Művészetek Palotája színpadán a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutassák be a zeneirodalom kiemelkedő oratóriumainak egyikét.

– Amint lehetőség nyílik a személyes jelenlétű próbák megtartására, akkor megkezdjük ezeket – nyilatkozta Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Külön tematikával egyelőre nem készülünk. Sokkal fontosabb számunkra, hogy másfél év után ismét együtt lehessünk, oldjuk az ebben az időszakban felgyűlt feszültséget.

Kórusünnep

Az 5. Szólam Alapítvány idén július 10-én tartaná a kórusünnepet, feltéve ha a járványügyi szabályok ezt lehetővé teszik. – A találkozó tavaly elmaradt, az idei rendezvény biztosan más lesz, mint ami a korábbi években volt – tudatta Bognár László, az alapítvány kuratóriumi elnöke. – A helyszínt még nem választottuk ki, de az bizonyos, hogy lélekemelő öröméneklésre számíthat a közönség. Fontos, hogy a soproni, illetve a város környéki kórusok életjelet adhassanak magukról. Eddig már több egyesület is visszajelzett, hogy szívesen eljön a nyár közepén Sopronba.


Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...