Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A tárlaton több mint ötven alkotás látható – egészen május végéig

Utazás a kortársak világába

| Köves Andrea | Kultúra

A sokat sejtető Desing-Galaxis címmel nyílt meg a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, azaz a FISE kiállítása a Lábasházban, amely a SopronFest tárlatsorozatának egyik üde színfoltja.

A kortárs iparművészet széles palettáját villantja fel az a seregszemle, amelyen a belsőépítészet, a formatervezés, a kerámia–porcelán-megmunkálás, az öltözékek és kiegészítők tervezése, az ötvös- és üvegművészet, valamint a vizuális kommunikáció területe is képviselteti magát.

A kiállításon dr. Farkas Ciprián köszöntötte a fiatal alkotókat és a közönséget, Sopron polgármestere izgalmas, inspiráló látványnak nevezte a színes bemutatót. Mint kiemelte: – Sopron is büszke lehet arra, hogy a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében is magas színvonalú képzés folyik. Minderre jó példa, hogy 2021-ben, az 1921-es népszavazás évfordulóján az intézmény egy tehetséges hallgatója tervezhette meg a centenárium emblematikus logóját egy pályázati kiírás elnyerése után.

A tárlatot a soproni kötődésű Mascher Róbert DLA, a FISE elnöke nyitotta meg, aki számára igazi érzelmi ügy volt a kiállítás megszervezése. Minderről így vallott megnyitóbeszédében a formatervező iparművész: – Az Orsolya tér a gyermekkoromat idézi, hiszen ide jártam általános iskolába, amellyel szemben áll a különleges adottságokkal, inspiráló belső terekkel rendelkező Lábasház. Később az ugyancsak meghatározó jelentőségű Berzsenyi-gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, így talán nem csoda, hogy régi álmom vált valóra, hogy ezen a patinás helyen mutatkozhat be az egyesület fél száz alkotója. Nagy öröm számomra, hogy dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója és Lobenwein Norbert fesztiválszervező ugyanolyan lelkesedéssel állt az ügy mellé. A jól bevált hagyományokhoz hűen ezen a bemutatkozó tárlaton is rábíztuk a művészekre, hogy mit szeretnének megmutatni. A végeredmény pedig, azt hiszem, önmagáért beszél.

A kortárs kiállítás május 31-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 14 és 18 óra között az Orsolya tér 5. alatt található Lábasházban.

A kiállítás a SopronFest ART program részeként a Soproni Múzeum és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A FISE célja a kortárs iparművészek alkotásainak széleskörű megismertetése. Az elmúlt években a főváros mellett látványos kiállítást rendeztek Egerben, Hévízen, Pannonhalmán, Szombathelyen, Tatabányán és most Sopronban is.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Elstartolt a szezon

Elstartolt a szezon

2024. 05. 29. | Munkatársunktól

Pörögtek a szoknyák, doboltak a csizmák hétvégén a fertőrákosi barlangszínházban – ismét fellépőkkel és nézőkkel telt meg a népszerű helyszín. Az idei...