Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1961

Tömegverekedés a SFAC pályán!

Ilyen sportszerűtlenség évtizedek óta nem fordult elő Sopronban, mint a SFAC – Győri Szerszámgépgyár megyei első osztályú bajnoki mérkőzésen! Az történt, hogy a jó iramú találkozó második félidejének 36. percében 3:2-es győri vezetésnél a játékvezető 11-est ítélt a soproniak javára. A büntető rúgása körüli huzavonában a győriek két vezetője bement a pályára, összeszólalkozott, és lökdösődött az utánuk siető rendezővel. Ezzel kezdődött a dicstelen jelenet. Tárgyilagos szemtanúk véleménye szerint a brazíliai pályák légköréhez vagy a bikaviadalhoz hasonló, ami ezek után történt. Több száz ember beszaladt a pályára, tömegverekedés tört ki, szurkolók, játékosok ütötték-verték egymást mintegy negyedórán át.

Nagy keletje volt a szódásüvegnek. 20–30 sérült ápolgatta sebeit a „csatatérhez” hasonló gyepszőnyegen, amikor megérkezett a karhatalom, és véget vetett a különös „szórakozásnak”. (Kisalföld)

1921

Konferencia Velencében

Della Torretta márki olasz külügyminiszter ma este az osztrák–magyar közvetítési akcióra Velencébe utazik. A velencei konferencia elsősorban azokat a formaságokat fogja megállapítani, amelyeket Magyarország elfogadott, és amelyek a nyugat-magyarországi megyék kiürítéséhez fognak vezetni. Azután az osztrák koncessziók kerülnek megbeszélésre, és ennél a pontnál kezdődik Torretta márki közvetítési akciója, amelynek valószínűleg Sopron városában megejtendő népszavazás lesz az alapja. A tárgyalásokat azonban megszakítják, ha Magyarország a megszállott területet a szabadcsapatoktól meg nem tisztítja. (MTI)

Az Ostenburg csendőrök Sopronban maradnak

Ma megkezdődik a II. nyugat-magyarországi zóna katonai kiürítése. A szövetségközi tábornoki bizottság kérésére a néhány száz emberből álló Ostenburg csendőrzászlóalj és a soproni rendőrség Batik rendőrtanácsos parancsnoksága alatt a közbiztonsági szolgálat ellátása céljából Sopronban marad. A karhatalom fölötti parancsnokságot a tábornoki bizottság veszi át, úgy hogy a Sopronban maradó karhatalom nemzetközi hatóság jellegét nyeri. Hegedűs Pál altábornagy a tábornoki bizottsággal való összeköttetés céljából továbbra is Sopronban marad. (Jövő)

1901

Soproni zeneegyesület mulatsága

A soproni zeneegyesület vigalmi bizottsága tegnap este a kaszinó első emeleti üléstermében Kossow Jenő dr. karmesterének tiszteletére sikerült mulatságot rendezett. Szép számú, előkelő közönség jelent meg és jól mulatott az ötletes előadáson. Minden számot élénk tetszésvihar honorált. Az ügyesen összeállított műsor lejátszása után a fiatalság reggeli 3 óráig tánczolt. Amint értesülünk, a sikerült mulatságot közkívánatra megismétlik. (Sopron)

A játék vége

Gruber Sándor soproni lakatosmesternek műhelyében Varga Kálmán 17 éves lakatos tanonczot egyik tanoncztársa egy tüzes vasszeggel czombon szúrta. A fiú kórházba került, hol tegnap este a beállott vérmérgezés következtében kiszenvedett. (Sopron)

Birokverseny a medvével!

Hammerschmidt műlovardája a Széna téren. Szerdán este 8 órakor fényes előadás, változatos műsorral. Birokverseny a „Mimi” nevű medve és Holczmann Lajos helybeli postakocsis között. Bővebben a napi falragaszokon. Minél számosabb látogatást kér tisztelettel az igazgatóság. (hirdetés a Sopron c. napilapban)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...