Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1996

Szent Rókus-dombormű

A Táncsics utcai orvosi rendelő (…) homlokzatán nemrégiben Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész Szent Rókus-domborművét helyezték el. Az alkotás dr. Czuczor Huba körzeti orvos kezdeményezésére készült el. A XIX. századi polgárház udvari bejárója mellett egy borozó férfi figurát ábrázoló alkotás szépíti az épületet (…). Az udvari bejárat mellé kerülő kupás férfi domborműve feleleveníti a régi soproni cégérek feledésbe merült hagyományát. (Kisalföld)

Csernai Pál visszatért

A Soproni FAC NB II-es labdarúgócsapatánál edzőcsere történt a szombati bajnoki mérkőzés után. A klub vezetése felállította a kispadról Ioan Patrascu vezetőedzőt, akinek helyét Supka Attila veszi át. A fiatal szakembert Csernai Pál segíti a munkájában. (…). (Kisalföld)

1971

Textiles – Afit 3:0.

Soproni Textiles: Mészáros, Milchram, Hadarits, Mentes, Horváth G., (Decsi), Csapó, Németh II., Horváth A., Tímár, Németh I., Pánczél. Soproni Afit: Jakabfi, Neuhercz, Gunaser, Makk, Sebestyén, Dan, Stekovics, Oláh, Vajda, Hegedűs, Varga (Bausz). A listavezető Textiles kulturáltabban játszott, ezt az újoncok nagyobb lelkesedésükkel ellensúlyozták. Végig nyílt volt a mérkőzés, amelyen mindkét kapu előtt többször nyílt gólszerzési alkalom. Mészáros nagyszerűen védett, Jakabfi potyagólt is kapott, így lett végül fölényes a textilesek győzelme. Gólszerzők: Tímár, Németh II., Németh I. (Kisalföld)

1941

Film ősbemutató Sopronban

Az új évad különlegesen nagy mozi konjunktúrája miatt érdekes ősbemutatóhoz jutott Sopron városa. Eötvös József báró Karthausijából készült „Néma kolostor” című filmet október közepén kellett volna Budapesten bemutatni. A nem várt filmsikerek miatt a budapesti premiermozik műsorában torlódás állott elő, és így a magyar filmújdonságot először nem Budapesten, hanem vidéken mutatják be, ezen a héten Sopronban, a jövő héten pedig több vidéki nagyvárosban. A művészi értékű magyar filmújdonságot Rodriguez Endre rendezte Asztalos Miklós dr. forgatókönyve nyomán, és abban a főszerepeket Tolnay Klári, Lukács Margit, Jávor Pál és Ajtay Miklós játsszák. (Esti Újság)

1911

Országos baromfivásár Sopronban

A nyugat-magyarországi földművelők gazdasági egyesülete folyó év október hó 28–30-án Sopronban, a régi városi lovardában országos jellegű baromfivásárt rendez, mely iránt a dunántúli baromfitenyésztők részéről már eddig is óriási érdeklődés mutatkozik, és napról napra érkeznek a bejelentések a vásár rendezőségéhez. A vásár rendezősége felhívja a tenyésztőket, hogy eladó baromfiállományukat már most jelentsék be, mert tekintettel a bejelentések nagy számára és a vásár helyének térbeli korlátaira, a későn érkező bejelentéseket a rendezőség kénytelen lenne visszautasítani. (Soproni Napló)

Bérmálási ajándék

Bérmálási ajándéknak ajánl matt és fényes képeket a legfinomabb kivitelben, valamint családi csoportképeket elegáns és ízléses kivitelben LOBEN­WEIN HARALD fényképészeti műterem, Kossuth Lajos-utca 5. szám. Villanyos vasút keresztező megállóhely. (hirdetés a Soproni Naplóban)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...