Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1986

Életmű-kiállítás a Festőteremben

Roisz Vilmos festőművész életmű-kiállítása nyílik meg Sopronban, a Festőteremben vasárnap délelőtt 11-kor. Megnyitót mond Kienzl János, az MSZMP Városi Bizottságának titkára, közreműködik az Állami Zeneiskola vonós és fúvós kamaraegyüttese. (Kisalföld)

Gólzáporos győzelem

Soproni SE – Lenti TE: 8–0, Sopron, 1060 néző. Soproni SE: Horváth Gy., Czibula, Németh, Benkő, Horváth Géza, Vámos, Halász, Fehér, Gosztola, Szabó, Horváth Gábor (Wilcsek). Edző: Madár Gábor. A 17. percben Benkő labdájával Gosztola ugrott meg, laposan a jobb sarokba helyezte. A 26. percben Fehér ballal tizenhét méterről a jobb sarokba talált. Szünet után az 51. percben Horváth Gábor beadását Benkő nagy erővel a léc alá bombázta. Az 56. percben Gosztola labdáját Vámos könnyedén helyezte a hálóba. A 63. percben Halász huszonöt méterről a bal felső sarokba zúdította a labdát. A 68. percben Czibula a jobb szélen futott el, beadását Szabó a jobb felső sarokba fejelte. A 75. percben Szabó önzetlenül Gosztola elé tálalt, aki csapata hetedik gólját szerezte meg. A 89. percben Fehér egyéni játék után beállította a végeredményt. (Kisalföld)

1951

Maggyűjtő szaktanfolyam

A felemelt ötéves tervben 540.000 katasztrális holdon végzünk erdősítést. (…) A múlt rendszerben a fásításhoz szükséges mag jelentős részét külföldről vásároltuk. Most csaknem teljesen önellátók vagyunk. Ez nemcsak azért jelentős, mert sok valutát takarítunk meg, hanem azért is, mert a hazai viszonyokhoz alkalmazkodott fák magjából szaporított erdők szebben fejlődnek, nagyobb a megmaradási százalék. A maggyűjtés és magpergetés szakszerű végzésére tanfolyam zajlott Sopronban. (Erdőgazdaság)

Mozgalom sporttelepek építésére

Szerte az országban megindult a sportolók önkéntes munkája, hogy saját városukban, falujukban minél előbb készen álljon a sporttelepük. Vidéken elsőnek a soproni sportolók ismerték fel a mozgalom jelentőségét. Sopronban délutánonként sportbrigádok segítik a városi stadion mielőbbi elkészítését. (…) (Népsport)

1931

Éjjeli zenével fizette ki az orvost

Ez a kedves eset Sopronban történt. Dr. Király Jenő, a soproni Erzsébet Kórház igazgató főorvosa súlyos betegségből meggyógyította Barát Franci soproni öreg cigányprímást. Hálálkodott a prímás váltig a kiváló orvosnak, s szerette volna valamivel viszonozni a fáradtságát, de hát a cigányprímásokra is rossz napok járnak mostanában. Napról napra ritkább a „lóvé”. Ha tehát pénz nincs, a nagy szegénységében kigondolt egy nagyon kedveset a hálás öreg prímás. Az egyik csendes éjszaka kopott hegedűjével odaállott a szeretett főorvos Magyar utcai ablaka alá, és fizetség fejében elhúzott egy sor szép magyar nótát. (Délamerikai Magyarság)

1911

Választási párbajok

Az aradi választást követő utcai zavargásban Őry Aladár magánhivatalnok összeszólalkozott Telbisz Béni honvéd főhadnaggyal, aki a katonai kirendeltséget vezényelte. Ma kardpárbajt vívtak. Őry a mellén súlyosabban, Telbisz az arcán könnyen megsebesült. Sopronban pedig Hoffner Elek és Rosenfeld Nátán ügyvédek vívtak ma pisztolypárbajt. Sebesülés nem történt. A párbajra választási összeszólalkozás adott okot. (Budapest)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...