Válogatás a korabeli sajtóból

Tallózó.

2001

Továbbjutott a Soproni Postás

Az ötpontos trutnovi vereség után Sopronban 27 pontos verést mért a cseh csapatra, és így összességében 22 pontos különbséggel jutott tovább a Ronchetti-kupa következő fordulójába a Soproni Postás – Tabán Trafik női kosárlabda-együttese. Sauer erőfölényével nem tudtak mit kezdeni a csehek, a palánk alatt belelendült Csákány és Ambrus, ráadásul nagyon jól kitöltötte tartalommal a neki juttatott játékperceket Russai is. A szünet után helyenként látványosan játszó Postást a közönség megjutalmazta a továbbjutásért. (Kisalföld)

Ászok a pályán

Az öt páros játékból álló teniszmérkőzés sportszerű játékot hozott, jó labdameneteket és helyenként szép megoldásokat. A dr. Herczeg Kálmán vezette Gazdaság csapat, melynek Katter János, dr. Józan Tibor, Edlinger János, Domonkos Attila, Horváth László, Megyeri Péter, Takács Vilmos, Khaut András és Bognár Csaba volt a tagja, 4–1-re legyőzte a dr. Erdélyi Lajos vezette Közélet–Politika csapatot, amelynek tagja volt Krisch Imre, dr. Herczegh János, dr. Gorgosilits Fábián, Koós András, dr. Vargha Péter, dr. Tiboldi Zoltán, dr. Fónay Károly és dr. Németh József. A győztes csapatnak Heller László, a Szféra Rába ügyvezetője adta át kupát. (Nyugati Kapu)

1981

Sopron környéki ásatások

Jelentős eredménnyel zárultak Sopronban az Ibolya rét több éve tartó régészeti kutatásának idei munkái. Három hónap alatt 3500 négyzetméternyi területet tártak fel, az Ikva és a Liget-patak által körülhatárolt völgyben, ahol időszámításunk előtti 5. századi településre bukkantak. Az idei ásatás legnagyobb szenzációja volt, hogy megtalálták Pannónia eddig ismert legrégibb, időszámításunk előtti 2. századi fazekasműhelyét. A kelta fazekas kemencét a felszíntől mintegy 60 centiméter mélységben helyezték el, a tűztérben faszénnel tüzeltek, s a rostély alatt a meleg levegőt cirkuláltatták. (Magyar Hírlap)

1961

Osztrák lapok a Fertő-tó kiszáradásáról cikkeznek

Kiszáradásról nincs szó, ellenben a száraz időszak a Fertő-tó vízszintjén is erősen érezteti hatását. Tavasz óta a nagy szárazság következtében 30 centimétert csökkent a Fertő-tó átlagos vízszintje. Az elpárolgás rendkívül nagy. Még mostanában is csaknem egy centimétert csökken naponként a vízszint. Jelenleg 70–80–90 centiméter mély vizek vannak a tó magyarországi szakaszán, de erős északi szél esetén 20–40, néha 60 centimétert is emelkedik a vízszint. A déli szél viszont osztrák részre nyomja át a tó vízét, tudtuk meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon. (Kisalföld)

1941

Miniszteri látogatás Sopronban

Varga József dr., a kereskedelem- és közlekedésügyi minisztérium vezetésével megbízott iparügyi miniszter szombaton délután feleségével és Ullein-Reviczky Antal dr. követ, sajtófőnökkel Sopronba érkezett, hogy részt vegyenek a vasárnapi soproni Széchenyi-emlékünnepen. A minisztert, akit útjára Királdi Ákos miniszteri műszaki tanácsos és Kiss Gyula dr. miniszteri titkár is elkísért, Sopronban a vasúti állomáson Hőgyészy Pál főispán, Czillinger József dr. alispán, Kamenszky Árpád dr. polgármester, Gacs János országgyűlési képviselő, valamint a soproni Széchenyi emlékbizottság és a GySEV igazgatóságának vezetősége fogadta. A miniszter körsétát tett a városban, és megtekintette az ott folyó nagy útépítéseket, majd a soproni nőegyletek által rendezett teán vett részt kíséretével együtt. A teán tájékoztatót adtak a miniszternek a város szociális kérdéseiről. Este a főispán vacsorát adott a vendégek tiszteletére. Vasárnap délelőtt a műegyetem bánya- és erdőmérnöki karán folyó építkezéseket és a postapalotát tekinti meg a miniszter, s ezután kerül sor a Széchenyi-szobor előtt rendezendő emlékünnepségre, amelynek Varga József dr. miniszter lesz a szónoka. (Új Magyarság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Teljes verzió