Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

1992

Sopronba érkezett  a Kékfrankos-nagydíj 

Dunaszerdahelyen rendezték meg a VI. Csallóközi Borkiállítást. A színvonalas esemény rendezői nem kis elégedettséggel tapasztalhatták, hogy a kistermelőktől és a nagyüzemektől közel háromszáz fehér- és vörösbor érkezett a nagydíjakért, valamint az arany-, az ezüst- és bronzérmet jelentő oklevelekért. A beérkezett borokat harminctagú nemzetközi zsűri minősítette, közöttük soproni borszakértő is. Városunkból és környékéről hatvannál is többen neveztek a versenyre. Az eredményhirdetés közönségét a 18 éves Réman Virág, a tavaly megválasztott soproni borkirálynő üdvözölte a soproni borosgazdák nevében. A két nagydíj közül az egyiket soproni termelőnek, ifjú Gangl Jánosnak ítélte oda a zsűri, a másikat Stefan Schneider ilmitzi gazda kapta. A huszonnyolc aranyérem közül hat szintén Sopronba érkezett: A nyertesek: Fodróczy Gábor, Gangl János, Kóczán István, Taschner István, Zsugovits József, valamint a Soproni Állami Borgazdaság. Mivel harmincnál több ezüstöt és tíznél több bronzot is hazahoztak a soproniak, ezért a VI. Csallóközi Borkiállítás méltán bizonyult számunkra megérdemelt, jó mulatságnak.

(Soproni Hírlap)

1967

Valétálnak a soproni egyetemisták

A soproni Erdészeti és Faipari Egyetem idén végző hallgatói szombaton búcsúznak a vá­­rostól. Este fél 7 órakor az egyetem botanikus kertjében felcsendül az erdészhimnusz, majd Kádár Pál valétaelnök búcsúzik az alma matertől. Az egyetem nevében dr. Pankotai Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, rektor búcsúztatja az erdőmérnök- és faiparimérnök-jelölteket. A va­­létálók este fél 8 órakor indulnak az egyetemről, hagyományos szalamander menetben a városba. A többi hallgató karneválos felvonulással követi búcsúzó társait. Hatvannégy erdőmérnök-hallgató és 27 levelező hallgató, továbbá 26 faiparimérnök-hallgató és 20 levelező végez az idén az egyetemen. Este 10 órakor a Fenyves Szálloda összes termeiben kerül sor a valétabálra, melynek egyik szokásos ceremóniája éjfélkor a valétaszalag levétele.

(Kisalföld)

1917

Páder Rezső prépost lemondott

Páder Rezső, a soproni tár­sas­káp­ta­lan prépostja lemondott állásáról. Lemondását betegsége miatt nyújtotta be és kérelmére Fetser Antal megyéspüspök meg­­adta a felmentést. A soproni Szent György-plébánia vezetésére pedig teljes hatáskörrel Nemess Sándor soproni kanonokot nevezte ki. Páder Rezső az utóbbi időben sokat gyengélkedett, végül betegsége annyira súlyosbodott, hogy most már hetek óta ágyban kell maradnia. A nemes lelkületű prépost távozása sajnálattal tölti el kartársait és a soproni katolikus hívőket, de teljes részvéttel vannak szenvedése iránt mindazok is, akiknek alkalmuk volt határtalanul rokonszenves egyéni­ségével megismerkedniük.

(Soproni Napló)

Halott hős kitüntetése

Az első soproni származású katonatiszt, aki hősi halált halt a világháborúban, Tiefenbach Róbert hadnagy volt. 1914. au­­gusztus 17-én esett el Szerbiában, Krupanj mellett, miután véres küzdelemben vett részt. Most felsőbb helyről leirat érkezett az édesanyjához, melyben arról értesítik, hogy a vitéz hadnagyot őfelsége a III. oszt. hadiékítményes katonai érdemkereszttel tüntette ki. Édesanyjának és test­­véreinek ez a szép kitüntetés bizonyára megkönnyíti a vesz­­teség felett érzett fájdalmat, amely Tiefenbach Róbert halála miatt ma is él a szívükben.

(Soproni Napló)


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...