Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

1992

A „trónörökös” sikere!

Szalay Tibor, a teniszberkekben oly népszerű „Szasza” nem is olyan régen még az SVSE Hungar-Hotels teniszcsapatának volt az erőssége, napjainkban pedig már a fiának, Miklósnak az első sikereit ünnepelheti. Az ifjú Szalay, a kis „Szasza” az SVSE hétvégi utánpótlás teniszversenyén a gyermek fiú kategóriában ugyanis harmadik helyezést szerzett. További eredmények: az újonc fiúknál Steiner László (SVSE) második helyen végzett, míg a lányoknál Méry Anita (Scarbantia SE) végzett az első helyen, második Steiger Ildikó (SVSE), a bronzérmeket Vánkus és Máltai (Scarbantia SE) nyakába akasztották. A rangos versenyen 16 szakosztály 70 teniszezője indult.

(Soproni Hírlap)

Új krosszpálya

A Soproni Motocross SE és a Tégla és Cserépipari Vállalat közötti megállapodás értelmében a soproni krosszozók új pályája a téglagyári tavak közötti területen nyer kiképzést. Soproni motokrosszsikerről is hírt kaptunk: Pilsenben, a nem hivatalos korosztályos motokrossz Eb-n nyolc ország 86 versenyzője indult. Az erős mezőnyben a soproni Salamon Barna a 80 köbcentiméteres kategóriában a nyolcadik helyezést szerezte meg.

(Soproni Hírlap)

1967

Patkányok

Tavaly az Ünnepi Hetek előtt elkezdték a Tűztorony al­­ján a ku­­tatást. Annak idején a Műemléki Felügyelőség kijelentette, hogy az ünnepi hetekre végez és a torony alját bevakolja. Nem így történt, sőt megkezdődtek a feltárások is. Nagy ütemben folytak a munkák, sokan nézték a napvilágra került középkori várfalakat. Aztán elvonultak a kutatók, és most már hónapok óta semmi sem történik a torony környékén. Illetőleg történik: patkányok futkosnak az árkokban, s a veszéllyel nem törődő gyerekek játszadoznak a feldúlt területen. Megint ünnepi hetek közelednek. Hozzák végre rendbe az illetékesek a Tűztornyot és környékét!

(Kisalföld)

1917

A tanítónők címzése

Míg Németországban a tanítással foglalkozó férfiakat általában a „Lehrer” címzés illeti, addig nálunk komoly neheztelés származna belőle, ha csak egyszer is eltévesztenénk, s a „ta­­nár úr” helyett egyszerűen „tanítót” mondanánk annak, akit nálunk a „tanár” címzés illet meg. Németországban természetes a „Gymnasiallehrer”, illetve a „Volksschullehrer” címzés. Most a korona országainak horvátországi részében a kormányzóság közoktatásügyi osztálya is elrendelte, hogy a tanítónőket a „nagysága” helyett minden hivatalos érintkezésben a „tanítónő asszony” címzés illesse meg.

(Soproni Napló)



Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...