Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vannak vidékek
A hétvégi gálán 16 csoportban több mint 400 diák és felnőtt lépett színpadra Fotó: Németh Péter

A fellépéseket mindig nagy várakozás, izgalom előzi meg

Vannak vidékek

| P. Horváth László | Kultúra

A Petőfi-iskola néptánccsoportjai, népzenészei, a Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Kacagány Tánccsoport a Fajkusz Banda zenéjére léptek fel a hétvégén a színházban. Mindegyik előadás nagy sikert aratott.

Sopronban évek óta hagyomány, hogy az év elején bemutatót tartanak a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncos, népzenész tanulói és a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti formációi; összesen 16 csoport több mint 400 diákja, tagja. A csoportok évről évre más-más koreográfiával lépnek a közönség elé. A műsorban a tánc- és mozgásművészeti osztály tanulói is bemutatkoztak. – Az idejáró diákok a néptánc mellett a balett alapmozdulatait, mozgásfejlesztő gimnasztikát, kreatív gyermektáncot is tanulnak. Célunk, hogy a népzene, a néptánc mellett más műfajokba is kitekintsünk, ezek egymást kiegészítve és erősítve, komplexen jelenjenek meg az órák, a próbák, illetve az oktatás során – mondta Sipos Ferenc, a Petőfi-iskola igazgatója.

Az igazgató kiemelte: fontos vállalásuk, hogy évente egyszer színházi körülmények között mutassák meg a közönségnek, a szülőknek, nagyszülőknek, hogy mit tanultak, mennyit fejlődtek tavaly február óta. A fellépéseket mindig nagy várakozás, izgalom előzi meg. Ez természetes is, ugyanakkor fontos, hogy a táncosok, zenészek gyakorlatot, tapasztalatot szerezzenek a színpadon, hiszen a mai kisdiákok, középiskolások néhány év múlva akár országos szakmai versenyeken, a városi rendezvényeken is rendszeres szereplők lesznek.

A Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Kacagány Tánccsoport szombaton este lépett a színpadra.

– A hétvégén bemutatott előadássorozat címe – utalva Kányádi Sándor versciklusára –: Vannak vidékek – folytatta Sipos Ferenc. – A már említett Kárpát-medencei életérzést, gondolatiságot, a vidéki élet hagyománykincsét vittük színpadra bemutatva a magyar, a felvidéki, a szlovák, a román, a cigány zenét, táncot. A Sopron Táncegyüttes tagjai által magas színvonalon előadott táncokat Kányádi Sándor Vannak vidékek versei fűzték össze Ács Tamás, Szabóné Molnár Andrea és Kőhalmy Kristóf bemutatásában. Mindezekhez a Fajkusz Banda – Kalász Máté prímás és Ölveczky Tamás fúvós közreműködésével – kiváló muzsikái adták a kíséretet.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek