Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Várják a közös éneklést
A Kórus Spontánusz a Turbó Méhekkel adott tavaly februárban nagy sikerű koncertet – minden kórus várja az újabb fellépéseket.

Soproni Kórusünnep: a tervek szerint július 10-én lesz a program

Várják a közös éneklést

| Köves Andrea | Kultúra

Együtt énekelni a legcsodálatosabb dolog a világon – vallják a soproni kórusélet képviselői. A járványügyi helyzet átírta a tavalyi koncertterveket, ám az énekesek bíznak abban, hogy idén már több lehetőségük lesz a közönséggel találkozni.

– A koronavírus-járvány kitörése előtt a soproni kórusok közül az utolsó nagy koncertet a Kórus Spontánusz adta, a vidám farsangi telt házas rendezvény nagy sikert aratott a közönség körében – mesélte Bognár László, a soproni kórusokat támogató 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az összes soproni kórus nagy tervekkel vágott neki 2020-nak, ám az ismert körülmények miatt március közepétől el kellett engedni ezeket az elképzeléseket. Tavasszal elmaradtak a próbák, a közönséggel való találkozások. Nyár elején a Sonitus Scarbantiae Nőikar és a Fidelissima Vegyeskar ismét próbálni kezdett, a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar szeptemberben kezdte meg a közös gyakorlásokat. A kórusok számára igazi örömünnep volt a Szent Mihály-templom újraszentelése, ahol soproni kórustagok és egyéni énekesek is csatlakoztak a helyi gyülekezeti énekkarhoz. Ez volt az egyetlen alkalom ősszel, amikor nagyszabású ünnepi alkalomkor csendült fel Sopronban kórusmuzsika. Az utolsó énekes zenei produkció a nemrégiben alakult, új színfoltot jelentő Goldmark Énekegyütteshez kapcsolódik, amely zenés sétára invitálta a közönséget november első felében.

Az összes helyi énekkart érintette, hogy tavaly nyáron elmaradt a Soproni Kórusünnep, idén bíznak abban a szervezők, hogy július 10-én ismét kórusmuzsika csendül fel a város különböző pontjain.

– A Fidelissima Vegyeskar tavaly nyáron több kisebb koncerten élvezhette a közös éneklés csodáját – számolt be Takács Eszter kórustitkár. A „Forrás a zenének – feladat a zenésznek” program keretén belül három alkalommal térzenével lepték meg a közönséget, és két minihangversenyt is adtak soproni idős- és szeretetotthonok lakóinak. Kőszegen nagy ováció fogadta, amikor ismét előadták a 25 éves jubileumi koncertjük repertoárját, emellett a KultUdvarok rendezvényén is gyönyörködhettünk a produkciójukban. Idén bíznak abban, hogy megörvendeztethetik a közönséget egy Szokolay Sándor koncerttel, hiszen 90 esztendővel ezelőtt született a soproni kötődésű zeneszerző, illetve egy hálaadásszerű koncert is szerepel a tervek között.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...