Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Velem vagy, ugye?
Ross Károly a nyolcvanas évek elején kezdett publikálni, pénteken legújabb novelláskötetét dedikálta Sopronban. Fotó: Filep István

Ross Károly már most újabb novelláin dolgozik

Velem vagy, ugye?

| Köves Andrea | Kultúra

Ross Károly a Cédrus Könyvkereskedésben dedikálta legújabb, Velem vagy, ugye? című novelláskötetét. A péntek délutáni eseményre számos tisztelője érkezett.

Ross Károly Egyeden született, novelláinak meghatározó témái azok az élmények, amelyek gyerekkorában érték a kis rábaközi faluban. Azután megérintette a nagyvárosi lét is, hiszen budapesti és pécsi tanulmányait követően angol–magyar szakos tanári diplomát szerzett. Nyugdíjazásáig Sopronban dolgozott tanárként és nyelvkönyvkiadóként. A nyolcvanas évek óta rendszeresen publikál országos folyóiratokban.

Eredeti neve Horváth Károly, ám Ross Károly néven ír. Azt gondolná az ember, hogy mindez azért van, hogy elkülönüljön egymástól a civil és az írói énje, ám ez nem fedi a valóságot, árulta el a dedikáláson.

– A nyolcvanas évek elején kezdtem publikálni, bevittem egy novellát az Új Írás szerkesztőségébe, ahol a főszerkesztő azt mondta, hogy egy olyan névvel, mint Horváth Károly, nehéz lenne sikeres íróvá válnom – mesélte lapunknak a szerző. – Egy pillanat alatt kellett eldöntenem, milyen nevet választok. Éppen akkor fordítottam Ross Macdonald amerikai krimiszerző egyik művét, gondoltam, ez a név nekem is jó lesz, így lett az írói nevem Horváth Károlyból Ross Károly.

A mostani novelláskötetbe az elmúlt 4–5 év terméséből válogatott, egy részük már megjelent rangos irodalmi folyóiratokban, de olyanok is akadnak, amelyeket először olvashat a közönség, mint ahogy a kötetet záró Velem vagy, ugye? című kisregényt. A novellákban felbukkannak a tanári pályán szerzett benyomásai, megjelennek a faluval és kisvárossal kapcsolatos témák, a gyerek–szülő viszonyrendszer is felfedezhető az egyik írásban.

Előfordul, hogy az írót egy hétköznapi, egyszerű helyzet, egy-egy röptében meghallott mondat készteti a szituáció továbbgondolására, kibontakoztatására, más esetben először megszületik a komplett történet a fejében, és ez után veti papírra. Ross Károly azokat a novellákat szereti, amelyeknek a végén van csattanó, katarzis. Bár az új kötet még nyomdaillatú, de a szerző máris újabb novellán és regényen dolgozik párhuzamosan. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...