Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
VERS mindenÁRON

Líra minden napra

VERS mindenÁRON

| Köves Andrea | Kultúra

Országos érdeklődést váltott ki egy soproni kötődésű színművész, Sövegjártó Áron új verses online sorozata: a VERS mindenÁRON. Április 11-e, a magyar költészet napja felé közeledve mindez lélekemelő: a költészet napjainkban is sokak számára igazi menedék.

– Hogyan született meg a VERS mindenÁRON című sorozat?

– Egyrészt egy tanár ismerősöm keresett meg, hogy segítsek neki jobban mondani verset, mert az osztályának szeretné hitelesebben átadni a sorokat. Másrészt a 10 éves fiamon láttam, aki épp egy szavalóversenyre készült, hogy sokkal jobban meg tudja tanulni, illetve elő tudja adni a költeményt, ha érti és „érzi” a verset. Így magolás helyett inkább elmagyaráztam, mi a gondolata, a szituációja a versnek, azt már csak zárójelben mondja apai büszkeségem, hogy meg is nyerte a versenyt. Gondoltam, hátha más is így van ezzel: ugyan tudja a verset, de nem érti pontosan. Ebben segít reményeim szerint a VERS mindenÁRON, amellett, hogy szórakoztat.


– Mi alapján választod ki a verseket?

– Színművész lévén nagyon sok verset ismerek, sok kedvencem van, másrészt folyamatosan olvasom a versesköteteket, és mindig megtetszik valamelyik, sőt a kommentelők, követők is kérhetnek verset. Persze van egy tematika, ami változatossá teszi a sorozatot.

– Mennyi munka van egy-egy videoklip mögött?

– Egy háromperces vers körülbelül egy hónap munkával jár. Először is meg kell találni a megfelelő költeményt, azt meg kell tanulnom, közben kitalálni, hogy mi lesz az a plusz, amitől más lesz, forgatási helyet keresni, leforgatni, aztán jön az utómunka, de minden perce megéri.

– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyon meglepődtem, soha nem gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz. Rengetegen nézik, túl vagyunk az ötvenezer megtekintésen a csatornán, a lájkokat nem is tudom megszámolni, és a több száz pozitív, lelkesítő, olykor könnyfakasztó véleményből mindösszesen kettő volt eddig negatív. Azt érzem, hogy az emberek szomjazzák a kultúrát, és nyitottak az újra is. Nálam kéthetente szerdán, amikor megjelenik az új versvideó, költészet napja van, így nem készülök külön verssel ez alkalomra, viszont anyák napjára tervezek egy különleges összeállítást, természetesen anyukámra gondolva.

A magyar költészet napja alkalmából több programot is tartanak Sopronban. Április 11-én 17 órai kezdettel a Soproni Pedagógusok Művelődési Háza szervezésében a Vasvári Pál utca 9. szám előtt található József Attila-szobornál koszorúzási ünnepség lesz, beszédet mond: Orbán Júlia. Az Isten és a világ című kiállítás kísérő programjaként zenés irodalmi estre várják a közönséget a Munkácsy teremben április 10-én 17 órától Kálloy Molnár Péter színész, író főszereplésével. Pilinszky 100 címmel kiállításmegnyitót és térzenét tartanak április 11-én 16 órától a Liszt-központban. Harmadik alkalommal rendezik meg a versünnep fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban április 11-én. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...