Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zúgó vastaps a premieren
Jutalom a színészeknek: a zenés vígjáték hatalmas sikert aratott a közönség körében Fotó: Pluzsik Tamás

Hippolyt, a lakáj: Molière-i úrhatnám polgár és Tartuffe magyar módra

Zúgó vastaps a premieren

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Ennél sikeresebb bemutatóval nem kezdődhet egy színházi évad, mint a Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciójában, Eperjes Károly rendezésében színpadra állított Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékkal.

A nagy várakozásra jellemző, hogy a szombat esti premieren még a második emeleti erkélyre is pótszékeket kellett elhelyezni. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor, Savanyu Gergely és a Jászai- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa főszereplésével bemutatott zenés vígjáték hatalmas sikert aratott, nem egyszer, nem kétszer és nem háromszor tapsolta vissza a közönség a színészeket, a rendezőt, az egész stábot.


– Ez a darab arra is alkalmat ad, hogy Molière-i mélységben ábrázolja a felkapaszkodott és meggazdagodott Schneider család úrhatnám polgárságát – fogalmazott a premiert követően Eperjes Károly. – Zágon István színdarabja Eisemann Mihály fülbemászó zenéje mellett éppen ezért örök érvényű, mindig aktuális és nyilván éppen ezért rendre sikeres is.


A Kossuth-díjas rendezőnek, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézete egyetemi tanárának hat tanítványa is színre lép 0a­­rabban. Az 1999-ben készült, Kabay Barna által rendezett filmben pedig éppen ő alakította Hippolytot, akit a soproni színpadon Savanyu Gergely jelenít meg. Mai szóhasználattal élve: végig nagyon „ott van”, nem to­­lakodóan, de érezhetően odateszi magát – sokáig emlékezetes lesz mindnyájunk számára az ő Hippolytja. Pedig nem volt zökkenőmentes a próbafolyamata, hisz közbejött számára egy váratlan vakbélműtét is…

– A legszebb, egyúttal a legnagyobb kihívás is számomra ez a szerep, és egyúttal boldoggá is tesz egyrészt a siker, másrészt pedig az, hogy ilyen nagyszerű partnerekkel játszhatok együtt – mondta el Sa­­vanyu Gergely. – Eddig táncos–komikus színészként voltam ismert a soproni közönség előtt, a Hippolyt pedig egy egészen más szerep, lényegében egy Tartuffe, amit reményeim szerint sikerült is beépítenem az alakításba.


A nagysikerű premiert követően a nézőtéren helyet foglaló Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója meghívta az előadást a somogyi megyeszékhelyre.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...