Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családok jövője a tét
A Férfiak Klubja táborai is a családi értékek közvetítését szolgálják

Megalakult a Férfiak Klubja Soproni Társasága

A családok jövője a tét

| Köves Andrea | Panoráma

Közel hat éve alakult meg hazánkban a Férfiak Klubja elnevezésű szervezet Bedő Imre vezetésével. Az országos mozgalom a férfivá válás útjának segítését és a klasszikus férfierények megerősítését tűzte ki céljául.

Idén alakult meg a Férfiak Klubja Soproni Társasága, amelynek legközelebbi találkozója március 22-én 18 órakor lesz. Ide egy író-olvasó találkozóra és kötetlen beszélgetésre meghívták Bedő Imrét is.

– Örömmel jövök Sopronba, ahol bemutatom legújabb: A megbízható férfi című könyvemet is, illetve olyan fajsúlyos témákról beszélgetek majd az érdeklődőkkel, mint a férfiasság, a férfi–nő szövetség vagy a férfiak szerepe a családban – emelte ki Bedő Imre. – Több településen elültettük már a Férfi Felelősség Fáját, azaz egy-egy diófát. Mindez a férfiak munkahelyen kívüli felelősségét, nélkülözhetetlenségét szimbolizálja. Tavaly már másodszor több kategóriában kiosztottuk a Gránit Oroszlán-díjat is példaértékű férfiaknak. Kultúrát Apától, Vállvetve Apával elnevezésű programjaink, táboraink nagyon népszerűek. Ezekkel a lépésekkel is próbáljuk a férfiszerepekkel kapcsolatos gondolkodásmódot formálni. Hiszek abban, hogy társadalmi változást csak akkor lehet elérni, ha sok embert sikerül motiválni.

Bedő Imre szerint olyan fajsúlyos kérdésekkel állunk szemben napjainkban, mint hogy lesznek-e a jövőben családok, lesz-e egyáltalán még férfi–nő szövetség. A nyugati világ nagy problémájának látja, hogy a városiasodással megszűnt a férfivá válás sok évszázados útja, amikor „apáról fiúra” szálltak a különböző értékek.

– Hihetetlenül fontos egy apa–fia kapcsolatban a minőségi együtt töltött idő – hangsúlyozta a szakember. – Sokan úgy vélik, hogy a gyerekek szórakoztatása a legfontosabb apai feladat, ami nagy félreértés. A gyerekeknek nagyon fontos, hogy lássák apát gondolkodni, beszélgetni, problémát megoldani és mindenekelőtt cselekedni, közös programjaik legyenek. Nehezíti a helyzetet, hogy már több generáció nőtt fel apa nélkül, hiszen a válások aránya ötven százalék körüli, és többnyire az apák kerülnek ki a családokból. Nagy probléma, hogy a férfiak rengeteget dolgoznak, emiatt szintén kevesebbet vannak a családjukkal. Készítettünk egy felmérést arról, hogy honnan veszik a mai fiúk a példaképeket: hetven százalék fölött filmekből, a médiából, és csak a maradék az apától, edzőtől, tanártól. Hiszek abban, hogy ha országosan összefogunk, akkor ezen a helyzeten a jövőben javítani lehet.

Bedő Imre

Kapcsolódó cikkek