Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyermekek érdekében

Rendőrségi sorozat

A gyermekek érdekében

| Czetin Zoltán | Panoráma

A rendőrségi eljárásban mindig különleges bánásmód illeti meg a gyermekeket – az új soproni kapitányságon például speciális, gyerekbarát helyiségben hallgatják meg őket.

November 20. a gyermekjogok világnapja – az erről szóló egyezményt 1989. november 20-án New Yorkban fogadta el az ENSZ közgyűlése. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját, az Országgyűlés abban az évben szavazott a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényről, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít.

A 14 év alattiakat Sopronban ebben a speciális helyiségben hallgatják ki a rendőrök.

– A rendőrségi eljárásokban is bizony szerepelnek gyermekek – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Fontos, hogy ők mindig megkapják a különleges bánásmódot. Az egyik fő szempont, hogy a 14 év alattiakat minél kevesebbszer és csak a speciális helyiségben hallgassuk ki. Ez egy gyerekbarát szoba, játékokkal, rajzlappal, kamera készít a beszélgetésről felvételt. Az ilyen feladatot minden esetben a képzett, rutinos kollégák kapják, akik empatikusak is. Ha szükséges, akkor azonos nemű szakember hallgatja meg a fiatalkorút, illetve külsős szaktanácsadókat is felkérünk bizonyos esetekben erre.

Az őrnagytól megtudtuk: ha az eljárásban ellentét van a törvényes képviselő és a gyerek között, akkor úgynevezett ügygondnokot bíznak meg, a gyermek jogait pedig kirendelt ügyvéd képviseli. Fontos szempont, hogy ezeket az eljárásokat minél gyorsabban lebonyolítsák.

Kapcsolódó cikkek