Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kétkedő festőművész utcája
Az Ív és a Handler Nándor utca között húzódik a Mende Gusztáv utca. Fotók: Filep István és szivk.hu

Híres soproniak nyomában: Képei nagy részét szülővárosára hagyta

A kétkedő festőművész utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károlymagaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Ív és a Handler Nándor utca között húzódik a 110 méter hosszú Mende Gusztáv utca. A szakaszt a századfordulón született soproni nemzedék egyik legjelesebb képzőművészéről nevezték el.

Mende Gusztáv művészete a nyugat-dunántúli impresszionista tájfestéstől indult, élete végére a konstruktivizmusban teljesedett ki. A festőművész soproni polgári családban született 1899. május 15-én Mühl Nándor pékmester és Zethner Zsuzsanna második gyermekeként. Már diákkorában megmutatkozott kiemelkedő képessége a képzőművészetben. A tanítóképző elvégzése után 1917-ben egy évig a fronton szolgált katonaként, majd édesapja nagy anyagi áldozata árán Pestre került, ahol beiratkozott az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolára.

A főiskola elvégzése után nem találta helyét a nagyvárosban, volt, hogy csak a fővárosi szegények ingyen ebédjét ehette. Egy bécsi kurzus után 1926-ban Thurner Mihály soproni polgármester ipariskolai, rajzszakos tanítói állást ajánlott neki, amit vonakodva, de elfogadott. Végül mégis ki tudott bontakozni szülővárosában: másfél évtizeden át az iskolai munkáján kívül csak a festészetnek élt. A szülői ház kertjében műtermet építtetett, az elismerések ellenére viszont sokat kételkedett magában.

1934-ben feleségül vette Lándori Angéla festőművésznőt, akivel 1936-ban tanulmányúton járt Olaszországban, 1939-ben pedig közösen kiadták a Tizenhat soproni kép linómetszetben című albumot. Megjárta a második világháború frontját is. Munkája mellett részt vett a város művészeti életének szervezésében: előbb titkára, alelnöke, majd 1945-től elnöke lett a Soproni Képzőművészeti Körnek. 1947-ben megrendezte az 50 éves kör jubileumi kiállítását, majd ellenfelei nyomására váratlanul lemondott az elnökségről. Országszerte számos művészeti díjat nyert alkotásaival. 1959-ben meghívták az Ernst Múzeumba, ami országos elismerést jelentett. Ebben az évben a tokaji művésztelepen is dolgozott.

1963. december 13-án halt meg. Képei nagy részét a szülővárosára hagyta, de művei ma is számos galériában megtalálhatók országszerte.

Mende Gusztávot számos kortárs művész tartja mesterének, köztük Grabner József, Magyarné Derszib Eti és Szényi Péter festőművész, valamint Kosztkáné Vránich Rozália textiltervező.

(Írásunkhoz a Soproni Szemlében, a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Széchenyi István Városi Könyvtár honlapján, valamint az Aranykönyvben fellelhető információkat használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek