Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagycsalád törzse
A Havasi család: Bulcsú Benedek, Bence Péter, Botond András, Emese, Gergely, Csenge Anna és Luca Mária – fontosak számukra a közös programok.

Öt gyermek köszönti anyák napján Havasiné Martos Emesét

A nagycsalád törzse

| Köves Andrea | Panoráma

Május első vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat köszöntjük. A Havasi családban öt gyerek készül saját gyártású meglepetéssel, hogy emlékezetessé tegye az anyák napját.

– Nálunk tulajdonképpen minden nap anyák napja, hiszen az év minden napját együtt töltjük a gyerekeinkkel: sok-sok közös élményt megélve, persze elmondhatatlanul jólesik, amikor anyák napján meglepnek – mesélte Havasiné Martos Emese. – Tavaly önálló műsort is készítettek nekem: öröm volt látni, hogy a nagyobbak segítették a kisebbeket.

A németet tanító Emese és férje, a gyógyszerész Gergely már akkor tudta, hogy nagy családot szeretne, amikor összekötötte az életét. Ma öt gyerek boldog szülei: Csenge Anna 15 éves, Luca Mária 14 lesz, az ikrek: Botond András és Bulcsú Benedek nyáron töltik a 11-et, a legkisebb, Bence Péter hamarosan 7 lesz.


A találkozónkra Emese férjével együtt érkezett, hiszen egy ilyen nagycsaládnál fontos, hogy ne csak az anya vegye ki a részét a feladatokból, a programok tervezéséből, a logisztikából és a sok-sok közös játékból. A család számára lényegesek a közös vacsorák, ahol mindenki mesél a napjáról. Már most készülnek a nyaralásra, amely minden évben igazi csapatépítés számukra.

– Tavaly körbetekertük mind a heten a Balatont, különböző szálláshelyeken megállva, közben sok-sok kalandot megélve – idézte fel az édesapa. – Próbálunk arra figyelni, hogy mindegyik gyerek élvezze a programokat, ami persze nem könnyű, hiszen más-más korosztály, érdeklődési kör, habitus.

– Pontosan ez olyan csodálatos a nagycsaládban – vette át a szót az édesanya. – Ahogy kibontakozik előttünk a gyerekek egyénisége, ahogy segítjük őket, hogy rátaláljanak a saját útjukra. Számomra ők olyanok, mint egy hatalmas fa, az ágak kinőnek a közös törzsből, de mindegyikük más-más irányba „kapaszkodik” a fény felé. Persze nem állítom, hogy a sok-sok öröm mellett nincsenek mélységek, sőt igazi óriásrobbanások, de mindig tudom: ezek csak átmeneti pillanatok, és ezek is hozzátartoznak a mi egységünkhöz.

„Nem vagyok egyedül”: Emese megkérdezte a gyerekekeit a beszélgetésünk előtt, ők vajon miként élik meg, hogy nagycsaládosok. A kérdésre a következő válaszok érkeztek: „Az a jó a nagycsaládban, hogy karácsonykor több ajándékot kapunk, de a szeretet is több irányból jön.”; „Annyira jó, hogy mindig tudok valakivel játszani, nem vagyok egyedül.”; „Olyan jó, hogy a testvérem barátai is eljönnek hozzánk.”; „Nálunk mindig van élet, nálunk mindig történik valami.”; „A mi családunkban sokszor van szülinapi köszöntés, szülinapi buli és finom torta.”.

Kapcsolódó cikkek