Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nemzeti örökség ékköve
Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épületrészében hamarosan új kiállítóteret is kialakítanak. Fotó: Filep István

Esterházy-kastély: 2,6 milliárd forintból folytatódik a fejlesztés

A nemzeti örökség ékköve

| Munkatársunktól | Panoráma

Újabb alapkőletétel Eszterházán – Magyarország legnagyobb barokk–rokokó műemlékkastélyának fejlesztése mintegy 2,6 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően most tovább folytatódik.

Folyamatosan dolgoznak az építészek és restaurátorok Fertődön, egymás után újulnak meg az Esterházy-kastély különböző pontjai. Múlt héten tették le a fejlesztés újabb alapkövét, megszépül a nyugati szárny háromszintes épületrésze is. A fejlesztés részeként új kiállítótermet is kialakítanak, valamint megújítják például a vakolatot, a parkettákat és a szigetelést.

– Célunk, hogy a turizmusvezérelt örökségfejlesztésekkel egyre szélesebb társadalmi rétegeket szólítsunk meg, valamennyi korcsoport számára adjunk tartalmas élményeket – fogalmazott a projektindító rendezvényen Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kiemelte: a fertődi kastély a kormány számára nem csupán turisztikai látványosság, hanem a nemzeti örökség ékköve, a kulturális élet egyik zászlóshajója és a nemzetközi zenei élet bázisa is.

– Az alapkő letétele egy jelentős mérföldkő a térségünk fejlesztésében, amelynek eredményeképpen méltó rangját nyeri vissza az Esterházy-kastély – fogalmazott beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Az alapkövet és az időkapszulát XIII. Galántai Esterházy II. Antal herceg és felesége, Esterházy Szvetlána, Barcza Attila, dr. György István, illetve Egresitsné Firtl Katalin, valamint a kivitelezők képviselői helyezték el.

A fejlesztésről számokban: A fejlesztés során a kivitelezők 3380 négyzetméter díszvakolatot készítenek, kialakítanak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret, 250 kőelemet gyártanak, 649 négyzetméter intarziás parkettát fektetnek le. Emellett 193,5 négyzetméter felületen utólagos vízszigetelést, 690 négyzetméter felületen talajnedvesség elleni védőréteget alakítanak ki, továbbá elvégzik a szükséges elektromos és gépészeti munkálatokat. (Forrás: magyarepitok.hu)

Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Kapcsolódó cikkek