Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nyomdaiparos utcája
A Mikoviny utca és a Lövér körút között található az 500 méter hosszú Károlymagaslati út. 1900-ban nevezték el Romwalter Károlyról. Fotók: Filep István, SZIVK

Híres soproniak nyomában: Romwalter Károly, az újságalapító

A nyomdaiparos utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a ­Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károlymagaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Mikoviny utca és a Lövér körút között húzódik az 500 méter hosszú Károlymagaslati út, amelyet csakúgy, mint a Károly-magaslatot és a Károly-kilátót Romwalter Károlyról neveztek el.

Romwalter Károly Kőszegen született 1825. május 16-án. Egy helybéli nyomdában tanult, majd ugyanott segédként dolgozott, ezután Bécsben és Pozsonyban képeztette magát. Városunkba 1846-ban érkezett, és hamarosan már a Kulcsár-féle nyomda művezetőjeként dolgozott. Miután Lenck Sámuel megvásárolta a nyomdát, Romwaltert tette meg üzletvezetőnek, aki 1850-ben megvásárolta munkahelyét.

A Harmónia című hetilapot 1861-ben alapította. Az újság 1864-ben már Oedenburger Lokal-Blatt (Soproni Helyi Lap) néven jelent meg, 1867-től Oedenburger Bote (Soproni Hírvivő) volt a címe. 1882-től 1944-es megszűnéséig a már naponta megjelenő újság az Oedenburger Zeitung (Soproni Újság) nevet viselte. Romwalter emellett egy magyar nyelvű, szintén Soproni Újság című lapot is kiadott. Ma Várkerület 104. a címe a háznak, ahol a családi nyomda volt, fia, Alfréd itt szerkesztette a város másik magyar újságját.

Romwalter Károly tagja volt a város köztörvényhatósági bizottságának és választmányi tagja a Soproni Városszépítő Egyesületnek. A természetkedvelő nyomdász 1876-ban „messzelátó torony” tervét nyújtotta be a városnak, melyet fiával saját költségükön ácsoltattak meg, és az oda vezető utat is kialakíttatta. A kilátót először Karlsruhe (Károly békéje) névre keresztelte, majd áthúzta a szót, és fölé írta a Karlshöhe, azaz a Károly-magaslat szót, erről kapta új nevét a Váris.

A már 60 éves nyomdaiparos 1886-ban elsőrangú útikalauzt adott ki, amelynek bővített változata is megjelent. A Károlymagaslati utat még életében, 1900-ban nevezték el róla. 1902-ben hunyt el, halálhíréről az általa alapított újságok számoltak be.

(Cikkünkhöz a Soproni Szemlében, az Aranykönyvben és a Soproni Széchenyi István Városi Könyvtár honlapján található információkat használtuk fel.) 

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek