Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A siker kulcsa
Kozma Adrienn, pályaorientációs tanácsadó.

A siker kulcsa

| Panoráma

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt küldetése, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulóknak segítséget nyújtson a képességeiknek és elképzeléseiknek leginkább megfelelő továbbtanulási irány kiválasztásában.

– Az előnyös döntéshez szükség van előzetes szakmaismeretre, munkaerőpiaci tájékozódásra, az átalakuló szakképzési iskolarendszer lehetőségeinek feltérképezésére és a diákok kompetenciaalapú önismereti feltárására – hangsúlyozta Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Célunk, hogy olyan „pályára” állítsuk a fiatalokat, amely hosszú ideig megtartja őket, és a megélhetésen kívül rengeteg sikerélménnyel teszi teljessé az életüket.

– Az általunk szervezett céglátogatásokon és szakmabemutatókon örömmel próbálják ki magukat az általános iskolások nemcsak „analóg” módon, hanem VR-technikával is – folytatta Kozma Adrienn, nívódíjas pályaorientációs tanácsadó. – A programok során a személyiségtípusok és munkamódszerek mellett az egyes szakmákhoz, munkakörökhöz szükséges, elméleti tudás és eszköz-, anyaghasználat is világossá válik. A diákok megtanulnak önéletrajzot írni és szimulációs állásinterjúkban magabiztos fellépéssel kommunikálni. A kamara épületében létrehoztunk egy hangulatos kreatívműhelyt, ahol a gyerekek felszabadultan vesznek részt az alkotó tevékenységekben, és fejlesztjük a kézügyességüket, esztétikai érzéküket is. A szülők meghatározó szereppel bírnak a pályaválasztásban, így számukra Hova tovább, hogyan tovább? címmel rendhagyó szülői értekezleteket tartunk a Soproni Tankerületi Központ és a Soproni Szakképzési Centrum bevonásával. A színes programpalettánkon a legkomplexebb módszertani eszközünk a közelmúltban kifejlesztett pályaválasztási szabadulós társasjáték.

A „Kezedben a siker kulcsa” nevet viselő interaktív játék alapkoncepciója, hogy a kamaszkor viharos „tengere” partra veti a játékosokat a pályaválasztás rejtélyes, de biztonságos szigetére, ahol lakatokkal lezárt kincses dobozokban közel húsz kód, pályaválasztással kapcsolatos kérdés, logikai feladat megfejtése után megtalálják a siker kulcsát. Az összetett feladatsor egy önismereti kalandozás is. A hatvanperces csapatjáték rávilágít a résztvevők konfliktus- és stresszkezelési, valamint önmenedzselési megoldásaira amellett, hogy a diákok pontos képet kapnak a soproni középiskolai rendszerről, az itt elsajátítható szakmákról, a jó döntés alapjairól, a célok fontosságáról. A játék legfőbb üzenete, hogy mindenki önmaga a saját sikerének a kulcsa. Az európai szinten is egyedülálló kezdeményezés ötletgazdája Kozma Adrienn volt.

– Korábban számos kamarai programon vettem részt, ami sokat segített, hogy kikristályosodjon a jövőképem – mesélte a mobil szabadulószobáról Pintér Áron, az Eötvös-középiskola 9.-es tanulója. – Ez a kódfejtős játék arról győzött meg, hogy érdemes távlatokban gondolkodni, de ugyanakkor rugalmasan és higgadtan hozzáállnunk a változásokhoz. (x)

Kapcsolódó cikkek