Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A statisztikus utcája
Az Ágfalvi úti lakótelep kertvárosias övezetében húzódik a 300 méter hosszú Thirring Gusztáv utca – 1997-ben nevezték el az európai hírű földrajztudósról. Fotók: Filep István és szivk.hu

Híres soproniak nyomában: Thirring Gusztáv és az 1921-es népszavazás

A statisztikus utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károlymagaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Ágfalvi úti lakótelep kertvárosias övezetében, a Fényi Gyula és a Szőlőskert utca között húzódik a 300 méter hosszú, északkeleti irányban lejtős Thirring Gusztáv utca. Az utat az európai hírű földrajztudósról és statisztikusról nevezték el 1997-ben.

Thirring Gusztáv német­ajkú polgári család sarjaként 1861. december 25-én született Sopronban. Már fiatalon érdeklődött a földrajz és a történelem iránt. Az evangélikus líceumban tanult, emlékiratai szerint itt sajátította el a magyar nemzeti gondolkodást.

A budapesti tudományegyetemen tanult tovább, ahol 1885-ben földrajz–természetrajz szakos tanári oklevelet szerzett. A Magyar Földrajzi Társaságnak már 17 évesen tagja lett, melynek pályázatán „Sopron megye természeti viszonyai” című munkájával nyert első díjat. Tanársegédként dolgozott, majd 1888-tól a Budapest Székesfőváros Statisztikai Hivatalának szolgálatába állt. Ezzel párhuzamosan 1897-től az egyetemen magántanárként népesedéstudományi ismereteket tanított, többek között Móra Ferenc is tanítványa volt. 1906-ban a statisztikai hivatal igazgatójává lépett elő, újraszervezte és korszerűsítette az intézményt.

Részt vett a Pallas Nagylexikon szerkesztésében, Magyarország földrajzával és statisztikáival kapcsolatosan mintegy 7000 címszóval járult hozzá az enciklopédiához. A Magyar Tudományos Akadémia 1902-ben levelező tagjává választotta. 1909-ben befejezte munkáját az egyetemen. Részt vett a Magyar Turista Egyesület megalakításában, melynek később titkára és elnöke is lett. 1914-től haláláig a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke volt.

A népszavazás idején a Nyugatmagyarországi Liga élén állt. Az ő vezetésével írták össze 1921-ben a Budapesten és vidékén élő, de a soproni referendumon szavazásra jogosultak névsorát. Több száz embert vett rá sikerrel, hogy városunkba utazzon szavazni.

1925-ben szerkesztette meg a Sopron Civitas Fidelissima című antológiát. 1926-ban az MTA rendes tagjává választotta, Thirring ebben az évben nyugalomba vonult. 1932-ben lett Sopron díszpolgára. Budapesten 1941. március 31-én hunyt el, a soproni evangélikus temetőben nyugszik.

(Írásunkhoz a Soproni Szemlében, a Széchenyi István Városi Könyvtár honlapján és az Aranykönyvben megjelent információkat használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Legfrissebb híreink a közösségi médián:

Kapcsolódó cikkek