Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szabadság európai ünnepe
Dr. Farkas Ciprián és Johannes Haindl Fotó: Németh Péter

A szabadság európai ünnepe

| Huszár Judit | Panoráma

A páneurópai piknikre és a határnyitásra emlékeztek az esemény 31. évfordulóján múlt szerdán a sopronpusztai emlékparkban. Mint ismert, 1989. augusztus 19-én több száz keletnémet áttörte a határt, így jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

– A páneurópai piknik a szabadság önfeledt ünnepe – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere arról beszélt, hogy néhány bátor ember kiállása képes volt megváltoztatni nemzetek sorsát. Sopron életében 1921 mellett a másik szimbolikus évszám 1989 lett, hiszen a hűség mellett ekkor váltunk a szabadság városává.  

Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete beszédében kiemelte: Sopronpusztán kezdődött az a folyamat, amely Németország újraegyesítésével végződött, és ezért a németek a mai napig hálásak a magyaroknak. – Ezen a helyen forrt egybe nemzeteink szabadságvágya – mondta a nagykövet, aki kitért arra is, hogy az elmúlt 30 évben egy sűrű, kulturális, gazdasági háló szövődött a két ország között.

Az ünnepségen részt vett Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, számos önkormányzati képviselő, intézményvezető, kortanú. A rendezvény végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a kopjafánál. 

Köszöntés és rendhagyó történelemóra

Dr. Farkas Ciprián köszöntötte szerdán a Német–Magyar Nyári Akadémia résztvevőit, amelyre Németország minden részéből érkeztek diákok, emlékezve a páneurópai piknik 31. évfordulójára. A hivatalos ünnepség előtt rendhagyó történelemórát tartott a sopronpusztai emlékparkban Nagy László egykori szervező, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány titkára. 

Kapcsolódó cikkek