Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ajándékozzunk okosan!
Lakatos Tibor, az egyik soproni fajátéküzlet tulajdonosa azt mondja, minden korosztálynak meg lehet találni az optimális ajándékot. Iskolás korban hasznosak az oktató játékok, a nagyobbaknak

Dr. Hartl Éva: Mindig szánjunk időt a gyerekekkel közös játékra!

Ajándékozzunk okosan!

| Köves Andrea | Panoráma

Közeledik a karácsony, a szülők, nagyszülők izgatottan böngészik a játékboltok kínálatát. A szakember azt tanácsolja: válasszunk tudatosan a gazdag kínálatból!

– Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a gyermekeink életkorát, fejlettségi szintjét, hiszen ha nem ennek megfelelő ajándékkal lepjük meg őket, akkor az általunk vásárolt játék gyorsan a sarokba kerül – mondta dr. Hartl Éva, a Soproni Egyetem Benedek-karának egyetemi docense, intézetigazgató. – A jó játékeszközök motiválják a gyermeket a játékra. Ne a ma olyan divatos „önjátszó” tárgyakat válasszuk! A gyerekek sajnos sok reklámot látnak a rajzfilmcsatornákon, az online felületeken, és ezeket a drága, sokszor egyáltalán nem megfelelő „divattárgyakat” könyörgik ki a szüleiktől. Azt tanácsolom: ne hagyjuk magunkat, hiszen nagyon széles a kínálat a jó, minőségi játékokból. Kedvenceim a társasjátékok, mert interaktívak, a szabályokra nevelnek, remek közösségi élményt adnak. Varázslatosak a puha ölelgethető babák, a szerepjátékhoz használható játékszerek és az építőkockák is. Ha leülünk a gyermekünkkel, együtt átélhetjük a játék csodálatos fantáziabirodalmát. Ne engedjük el a gyermekeink kezét, szánjunk időt a közös játéktevékenységre!

A szakember kedvenc játékai a saját kézzel készített alkotások, így az oktatás során is számos textilfigurát, társasjátékot alkot a jövendő óvodapedagógusaival együtt. Izgalmas családi élményt jelenthet, ha közös programként együtt is készítenek játékokat.

– Számomra mindig fontos volt, hogy olyan játékokat áruljak, amit a gyermekeim kezébe is örömmel adnék – mesélte Lakatos Tibor, az egyik soproni fajátéküzlet tulajdonosa, aki korosztályokra bontva játékötletekkel lepett meg bennünket. Egyéves kor alatt tökéletes választás a természetes anyagból készült csörgő, zenélő vagy mobil dísz. Egyéves kor után jöhetnek a gurulós, tologatós eszközök. Az óvodáskorban a szerepjátékok kerülnek előtérbe, ezekhez kiváló ajándékok lehetnek a fából készült konyhai felszerelések, a parkolóház vagy éppen a babaház. Iskolás korba lépve jöhetnek az oktató játékok, amelyekkel gyakorolhatják a betűk, a számok vagy az óra tanulását, ilyen például az abakusz vagy a szorobán. A nagyobbaknak ajánlottak a szórakoztató és egyben fejlesztő logikai játékok, stratégiai társasok.

Kapcsolódó cikkek