Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ajtók a történelemre
Németországban mindmáig sokan őriznek olyan kulcsot, amelyik a soproni templomban lévő szekrényajtók egyikét nyitja. Fotó: Filep István

Ajtók a történelemre

| Elek Szilveszter | Panoráma

A múlt és a jelen közösségét kötik össze a soproni evangélikus templom padsoraiban lévő szekrénykék ajtói. Az alkotások őrzik azok emlékét, akik korábban itt imádkoztak – békéért, szeretetért, elszakított családtagjaikért.

1784, 1791, 1803 – sorolja az évszámokat dr. Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Gyülekezet igazgató lelkésze, miközben a 18. században, a templom építésekor készített padsorok között kalauzol minket. Ezek a számok a padokban lévő szekrények ajtajait díszítik. A nyílászárók a faanyagok, színek, minták és méretek elképesztő sokszínűségével kecsegtetik a nézelődőt. Nincs belőlük két egyforma – pedig az épületben körülbelül 2500 ülőhely található, és nagy részüknél van szekrény.

– Már a templom elkészültekor kiosztották a családoknak a helyüket – tudtuk meg dr. Tóth Károlytól. – A kitelepítés ugyan megtépázta közösségünket, illetve sokan költöztek be Sopronba, akik otthonra leltek nálunk, azonban így is előfordul, hogy a család tagjai ma is ott ülnek a felmenőiknek odaítélt szekrény előtt. Akad olyan, aki mindmáig használja azt.

A lelkész egy megindító történetet is felidézett. – Egy kislány 1946 tavaszán a soproni evangélikus templomban konfirmált. Röviddel ezután őt is kitelepítették Németországba. 50 évvel később felkereste a templomunkat. Odaült, ahonnét hajdanán követte végig az istentiszteleteket, majd elővett egy öreg, apró kulcsot a ridiküljéből, és kinyitotta vele a családja szekrényét. Abban még várta őt egy régi zsebkendő és énekeskönyv.

Dr. Tóth Károlytól megtudtuk: Németországban mindmáig sokan vannak, akik őriznek olyan kulcsot, amelyik a soproni templomban lévő szekrényajtók egyikét nyitja.

– Évszázadokat átívelő kapocs egy-egy szekrényajtó a hozzá tartozó névtáblával, hiszen aki most ott ül, tudhatja, kik ültek korábban ugyanazon a helyen – emelte ki Pelikán András, a gyülekezet lelkésze. – Templomunkban generációk sokasága „adta át” egymásnak a padokat, és ez a láncolat a jövőbe is mutat. Így az istentiszteleten együtt imádkozó közösség nemcsak azokkal van kapcsolatban, akik éppen ott vannak, hanem azokkal is, akik korábban ugyanott mondták el imáikat.

Kapcsolódó cikkek

Röviden

Röviden

2022. 05. 11.

Hírek a városból és a nagyvilágból.