Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az Ágfalvi hősökre emlékeztek
Fotók: Filep István

A hősök emléke

Az Ágfalvi hősökre emlékeztek

| Panoráma

Koszorúzással és néma főhajtással emlékeztek meg a Szent Mihály-temetőben a 101 évvel ezelőtt, 1921. szeptember 8-án történt második ágfalvi csata hősi halottjairól, Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgatóról és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgatóról.

A megemlékezésen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. ifj. Sarkady Sándor történész és dr. Heil Bálint, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának docense, valamint dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető.

Nemcsak Sopronban emlékeztek: szeptember 8-án az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola diákjai és tanárai tematikus sétával és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt, hétvégén pedig a ház-hegyi kilátónál helyeztek el virágokat.

Szeptember 8-án, a második ágfalvi csata napján minden évben felidézik városunkban, hogy a Rongyos Gárda tagjai 1921-ben ezen a napon megállították az osztrák csendőröket. (Az első ágfalvi csata 1921. augusztus 28-án történt.) A hősies tettnek köszönthetően 1921. december 14-én Sopron és nyolc környező település szavazhatott arról, hogy magyar akar-e maradni. Az ütközetben három magyar felkelő az életét vesztette: Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató a Szent Mihály-temetőben nyugszik. Pehm Ferencet Szombathelyen temették el.

Kapcsolódó cikkek