Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori főlevéltáros utcája
Az Alsólövér és a Zrínyi Miklós utca között húzódik a Házi Jenő utca. 1991-ben nevezték el a fő­levéltárosról, korábban hívták Szent Gellért és Hámán Kató utcának is. Fotók: Filep István

Híres soproniak nyomában: Testével védte az értékes iratokat a háborúban

Az egykori főlevéltáros utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károlymagaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Alsólövér és a Zrínyi Miklós utca között húzódik a 100 méter hosszú Házi Jenő utca. A szakaszt dr. vitéz Házi Jenő történészről, Sopron egykori főlevéltárosáról nevezték el 1991-ben.

Házi Jenő 130 évvel ezelőtt, 1892. április 16-án született a Csallóközben, a ma Szlovákiában található Vásárúton. A pozsonyi királyi katolikus gimnáziumban érettségizett, ezután 1914-ben szerzett történelem–földrajz szakos tanári oklevelet a budapesti tudományegyetemen. Az első világháborúban főhadnagy volt, az orosz és román fronton harcolt, súlyosan megsebesült. 1915-ben Ferenc Józseftől arany vitézségi érmet, 1917-ben IV. Károlytól másod­osztályú német vaskeresztet kapott. A Soproni Városi Levéltár megüresedett főlevéltárosi állására 1917-ben jelentkezett, a munkát viszont katonai szolgálata letelte után, 1918-ban tudta megkezdeni. Az 1921-es soproni népszavazás idején bekapcsolódott a Nyugatmagyarországi Liga munkájába, a német ajkú lakosság megnyerésén dolgozott. 1922-ben a vitézi rend tagjává avatták.

Főlevéltárosként összeállította a Sopron szabad királyi város története című, 13 kötetes soproni oklevéltárat, amely Magyarország középkori történelmének egyik legfontosabb forrása. 1923-ban felfedezte a Soproni szójegyzéket, majd 1929-ben a Soproni virágéneket. 1937-ben kiadta a Sopron a régi magyar irodalomban című gyűjteményét, 1939-ben pedig megírta Sopron középkori egyháztörténetét. Munkásságát elismerve a Magyar Tudományos Akadémia 1938. május 6-án levelező tagjává választotta. Tagja volt az alakuló Soproni Szemle szerkesztőbizottságának.

Aktivitásának is köszönhető, hogy az 1939-es választáson a nyilaskeresztes párt súlyos vereséget szenvedett városunkban. A vészkorszakban segítette az üldözött zsidókat. 1945-ben a levéltár padlóján aludt, így védte az itt tárolt értékekeket. 1944-ben a Gestapo letartóztatta. 1946-ban fellépett a soproni németek kitelepítése ellen. 1950-ben kényszernyugdíjazták, de munkáját folytatta. 1961 és 1971 között kiadta a nyolckötetes Magyar–zsidó oklevéltárat. 1982-ben jelent meg a Soproni polgárcsaládok 1535–1848 című kétkötetes munkája. 1986. február 10-én hunyt el.

(Írásunkhoz a Soproni Szemlében, az Aranykönyvben, a Magyar Katolikus Lexikonban és a Házi Jenő Alapítvány honlapján megjelent információkat használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek