Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az első kórházigazgató utcája
A Csengery és a Gyóni Géza utca között húzódik a Király Jenő utca, amelyet 1991-ben neveztek el a soproni Erzsébet Kórház első igazgató–főorvosáról. Fotók: Filep István és Széchenyi István Városi Könyvtár honlapja (szivk.hu)

Híres soproniak nyomában: Dr. Király Jenő mindenkivel egyenlően bánt

Az első kórházigazgató utcája

| Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károlymagaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Csengery és a Gyóni Géza utca között húzódik a mintegy 450 méter hosszú Király Jenő utca. A szakaszt dr. Király Jenő sebészről, a soproni Erzsébet Kórház igazgatójáról nevezték el 1991-ben.

Dr. Király Jenő celldömölki orvos családban született 1885. február 11-én. A pozsonyi líceumban járt középiskolába, orvosdoktori diplomáját a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg 1908-ban. Műtősebészi képesítését 1911-ben kapta meg, majd budapesti kórházakban dolgozott alorvosként. Kimagasló munkájáért 1914-ben címzetes főorvossá nevezte ki a királyi biztos. Az első világégés idején a Vöröskereszt Szófiába küldte, ahol a missziós kórház vezetőjeként látta el a sebesülteket.

A soproni Erzsébet Kórház élére 1918. május 3-án nevezték ki. Az intézet építkezése még nem fejeződött be, így kezdetben a régi épületben, rossz körülmények között dolgozott. Az építkezés irányítása, a felszerelések beszerzése az ő feladata volt. Az új épület hivatalosan 1919. június 23-tól fogadta a pácienseket.


Horthy Miklós kormányzó egészségügyi főtanácsosi kinevezéssel ismerte el munkáját. Vezetése alatt a kórház országos színvonalú intézménnyé vált. A második világháború után neki volt köszönhető a kórház megújulása.

Dr. Király Jenő 1949-ig volt igazgató. 1953-ban elnyerte a Kiváló Orvos címet, 1961-ben az Elnöki Tanács érdemrenddel tüntette ki. A sebészeti osztályt 76 éves koráig, 1961-ig vezette. Ebben az évben nyugdíjba vonult. Munkáját nem hagyta abba, urológiai szakrendelést végzett; 1969. február 8-án a vizsgálóasztal mellett érte a halál.

Munkássága során ügyelt rá, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön, egy visszaemlékezés szerint ezt mondta: „Az én osztályomon a paraszttal is úgy kell bánni, mintha gróf lenne!”.

Emlékét utca és a gyógyközpont sebészeti osztályán tábla is őrzi. A kiváló orvosi, szakmai és tudományos munkát végző soproniak munkáját évente Dr. Király Jenő-díjjal ismerik el.

(Írásunkhoz az Aranykönyvben, a Soproni Széchenyi István Városi Könyvtár honlapján és a Soproni Szemlében megjelent adatokat használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek