Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az éltető tiszta vizünk
A víz világnapi nyílt nap 2019-ben – a gyerekek megismerkedtek a vízmű működésével. Fotó: Soproni Téma-archívum

Az éltető tiszta vizünk

| Köves Andrea | Panoráma

Közeledik a víz világnapja, amely minden év március 22-én ráirányítja a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára.

– Szerencsések vagyunk, számunkra természetes, hogy csak megnyitjuk a csapot, és már jön is a tiszta ivóvíz. Ehhez azonban sok ember munkájára, szakértelmére van szükség – kezdte Hosnyánszki Szilvia, a Soproni Vízmű Zrt. kommunikációs munkatársa. – A Soproni Vízmű Zrt. 278 munkatársa dolgozik azért naponta, hogy egészséges ivóvíz folyjon a csapból, a lefolyóba került szennyvíz pedig megtisztítva jusson vissza a természetes vízfolyásokba.

Térségünkben a víz kiváló minőségű, magas ásványianyag-tartalmú, ezért nem szükséges a kezelése. Semmilyen vegyszert, fertőtlenítőt, valamint klórt sem tartalmaz. Jellemző rá a magas kálcium- és magnéziumtartalom, mindkettő élettani hatása igen kedvező. A csapvíz ma Magyarországon a leggyakrabban és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Városunkban a kiváló minőségű víz – szennyvízelvezetéssel együtt – literenként 0,62 forintba kerül. Környezetünk védelme érdekében is a csapvíz a helyes választás, hiszen a palackozott víz szállítása, raktározása, a körülbelül 450 év alatt lebomló PET palackok előállítása súlyosan és hosszú távon terheli a környezetet.

A szakember praktikus, a mindennapokban könnyen alkalmazható víztakarékossági tanácsokat is adott. Fogmosás közben zárjuk el a csapot, és csak öblítéskor nyissuk meg újra! Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap! Csak teli mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, fürdés helyett zuhanyozzunk! Öntözzünk összegyűjtött esővízzel!

A Soproni Vízmű Zrt.-nél úgy vélik, nem lehet elég korán kezdeni a gyermekek szemléletformálását, ezért tartanak már több mint egy évtizede nyílt napot a működési területen élő óvodások és iskolások számára. Idén márciusban a vírushelyzet miatt nincs lehetőség a nyílt nap megtartására, de a vízmű munkatársai bíznak abban, hogy szeptemberben pótolhatják a rendezvényt.

Pályázatok: A víz világnapi pályázatok az idei évben sem maradnak el. A téma: „A víz érték! Becsüld meg! Oszd meg gondolataidat, érzéseidet arról, mit jelent számodra a víz!”. Az óvodások és általános iskolások számára rajz-, illetve meseíró-pályázatot, a nagyobb korosztálynak kisfilmkészítési és fotópályázatot hirdetnek. Részletek a www.sopronivizmu.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek