Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az észrevétlen zsebesek

| Czetin Zoltán | Panoráma

Itt a június, a járványügyi korlátozások folyamatosan enyhülnek, egyre több a rendezvény. A zsúfoltság pedig kedvez a zsebeseknek. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt, megóvhatjuk értékeinket.

A zsebes az a bűnöző, aki észrevétlenül viszi el a testünk közelében lévő értékeket. Szóval kiemelheti a tárcát, telefont a zsebünkből, hátizsákunkból, kosarunkból. A lopás egyik minősített esete ez, ami azt jelenti, hogy a büntetés szempontjából mindegy, hogy mennyit vitt el a zsebes.

– Fontos, hogy míg egy rablásnál leszabják valakiről például a táskát, vagy kitépik a kezéből a kabátot, addig a zsebesek úgy viszik el az értékeket, hogy azt csak később vesszük észre – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy értékeket soha ne rakjunk olyan helyre, ahonnan valaki ki tudja emelni. Mondom a példákat: a farzseb, a kabát külső zsebe, a hátizsák hátsó része nem biztonságos. Sokszor az alkalom szüli a tolvajt, abban nem bízhatunk, hogy mindenki olyan becsületes, mint mi.

A szakember szerint fontos, hogy óvatosak, megfontoltak legyünk, vigyázzunk értékeinkre. Nyilvános helyre ne vigyünk magunkkal sok készpénzt, ma már szinte mindenhol lehet bankkártyával fizetni, használjuk ezt a lehetőséget!

– Lényeges, hogy a pin-kódot soha ne a kártyával együtt tároljuk – hívta fel a figyel­met az őrnagy. – Minden banknál meg lehet változtatni ezt a kódot, állítsunk be olyat, amit meg tudunk jegyezni, de nem hozzánk köthető! Ezt a későbbiekben ne mondjuk el senkinek!

A pénztárcánkat belső zsebben, oldaltáskában hordjuk, nyilvános helyen mindig ügyeljünk rá! Ha zsúfolt sorban állunk, akkor is legyen a kezünk ügyében a tárcánk, semmiképp ne hagyjuk a hátizsákunkban!

Kapcsolódó cikkek