Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az időseket ünnepeljük
A Lila Akác idősek klubjában rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat, szabadidős és kulturális programokat, megünneplik a jeles eseményeket. Fotó: Filep István

A Soproni Szociális Intézmény két idős klubot működtet városunkban

Az időseket ünnepeljük

| Madarász Réka | Panoráma

Október 1-jét az ENSZ 1991-ben nyilvánította az idősek világnapjává. Ezen a napon igyekszünk tiszteletünket és megbecsülésünket kifejezni az időseknek mindazért, amit nekik köszönhetünk.

Mi lehetne méltóbb elismerése mindannak, amit idős embertársaink életük során a társadalomért, így értünk is tettek, mint az, hogy olyan programokat biztosítunk számukra, amelyek mosolyt csalnak az arcukra, újból felidézik a régi szép időket? A Soproni Szociális Intézmény két idős klubjában tartalmasan tölthetik a napjaikat a nyugdíjasok.

– Az idősek klubjaiban a munka alapvető célja a nyugdíjasok nappali ellátása. Ezzel módot biztosítunk nekik a közösségi együttlétre, a pihenésre, változatos programokon vehetnek részt – tudtuk meg Fridrich Tímeától, az ellátás vezetőjétől. – A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az idősek minél hosszabb ideig maradhassanak otthonukban, és minél később legyen szükségük szakosított, bentlakásos elhelyezésre. A hozzátartozóknak is nagy könnyebbséget jelent, hogy szeretteiket biztonságban tudhatják addig, amíg dolgoznak.

A klubokban rendszeresen szerveznek kézműves foglalkozásokat, szabadidős és kulturális programokat, megünneplik a jeles eseményeket, és igény szerint ebédet is kapnak az idősek.

Straszner Márta öt éve jár a klubba. Hatalmas élmény számára, hogy a szülei halála után sem kell egyedül töltenie a napjait. Tartozhat valahova, egy olyan közösséghez, ahol számon tartják, ahol aggódnak érte, ha nem jön.

– A feleségem halála után néhány hónappal mentem be a Lila Akác idősek klubjába, ahol már első alkalommal is óriási szeretettel fogadtak. Úgy éreztem, itt végre otthon vagyok – tette hozzá Kocsis Imre. – Egy családias közösséghez tartozhatom, ahol kölcsönösen megbecsüljük egymást, miközben tartalmas programok során ki is kapcsolódunk.

Aki úgy érzi, hogy saját maga vagy hozzátartozója, ismerőse élethelyzetén az ellátás segíteni tudna, keresse a Ciklámen és Lila Akác idősek klubjait! Az ellátást a Sopronban élő nyugdíjasok vehetik igénybe. 

Életet az éveknek: Megnyitották az Életet az éveknek Klubszövetség X. Országos Kulturális Fesztiválját hétfőn Sopronban. A négynapos eseményen számtalan kulturális programot kínálnak a szervezők. A megnyitón részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester. 

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Az írás határtalan

Az írás határtalan

2024. 06. 19. | Köves Andrea

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A Sopronban élő Kossut...