Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az utcákon a történelem
Jelenleg három digitális táblán láthatóak a Sopron anno korabeli felvételei. Fotó: Filep István; Képeslap: Sopron anno

Az egykori soproni villamosok láthatóak a digitális táblákon

Az utcákon a történelem

| Huszár Judit | Panoráma

Reklámok és közérdekű információk mellett pár hete már az 1900-as évek elején készült soproni képeket is láthatunk több digitális reklámtáblán. A Sopron annót kereste meg a kezdeményezéssel egy helyi cég – az a céljuk, hogy így is bemutassák városunk történetét.

Sopron város múltjáról mesélnek a képek, a hozzájuk kapcsolódó szövegekből pedig sok mindent megtudhatunk a készítés körülményeiről, a korabeli viszonyokról. Idén lett tizenegy éves a Sopron anno, a civil kezdeményezés először közösségi oldalként működött, majd egy honlapot (www.sopronanno.hu) is létrehoztak. (Lapunkban is többször írtunk a sikereikről, például: Élménygazdag netes böngészés, 2020. április 1., Soproni Téma.) Most viszont elmondhatjuk, hogy az internetes térből az utcára költözött a Sopron anno.


– Lagler András, az egyik soproni reklám–marketing cég ügyvezetője keresett meg a közelmúltban azzal a felajánlással, hogy a cég által működtetett digitális Citylight reklámfelületeken teljesen ingyenesen lehetőséget biztosítanának, hogy a Sopron anno korabeli képeit megismerje a város – mesélte lapunknak Kótai Mónika, a www.sopronanno.hu szerkesztője. – Nagyon meglepődtem a megkeresés hallatán, a Sopron anno történetében még sosem volt ilyenre példa. Ez a megjelenés lehetőséget nyújt arra, hogy akik nem ismerték eddig a Sopron annót, most esetleg felfigyeljenek rá, és megkeressenek minket akár a holnapon keresztül, akár a Facebookon.

A szerkesztők tehát nagy örömmel fogadták a lokálpatrióta felajánlást. Igyekeztek olyan képeket választani, amelyek önmagukért beszélnek, és magyarázó szövegek nélkül is megállják a helyüket. Első alkalommal öt képeslap került az oszlopokra, a tematika pedig a soproni villamosok, amelyek kellően érdekesek ahhoz, hogy felkeltsék a járókelők figyelmét.


Jelenleg három digitális táblán (a GYIK Rendezvényháznál, a Batsányi utcai vasúti átjáróban és a Lackner Kristóf utcai benzinkútnál) láthatóak a soproni villamosok, de a szerkesztők bíznak benne, hogy a kezdeményezésnek még lesz folytatása. 

Kapcsolódó cikkek