Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Biztonságban otthon és az iskolában is

| Czetin Zoltán | Panoráma

Közel egy hónapja elkezdődött az iskola, már a legtöbb diák (és szülő) visszarázódott a dolgos hétköznapokba – de az elővigyázatosság most is fontos! Óvjuk értékeinket!

Ellopták a telefonom, eltűnt a táskám, nincs meg a biciklim! – olyan mondatok, amelyeket nem szívesen hallunk. Az iskolakezdés után is fontos, hogy odafigyeljenek a gyerekek az értékeikre, nem árt újra és újra megbeszélni, hogy mik a szabályok.

– Ha például busszal jár iskolába a gyerek, akkor olyan helyre tegye a bérletét, ahonnan könnyű elővenni – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Semmiképp ne a pénztárcájába és ne a hátizsák külső zsebébe rakja! Fontos, hogy az értéktárgyak mindig olyan helyen legyenek, amely másnak nehezen hozzáférhető. Az iskolába egyébként is csak a legszükségesebb dolgokat vigye, sok készpénz ne legyen nála, csak amennyi a tízóraira, uzsonnára kell. Ha osztálypénzt visz, akkor azt reggel, az első alkalommal adja át annak, aki gyűjti, ne legyen nála egész nap!

A szakember szerint a legújabb, drága kütyüknek nincs helyük az iskolában. Ha valaki biciklivel jár suliba, akkor mindig zárja le az iskola területén lévő tárolóban. Egyre gyakrabban előfordul majd, hogy hazafelé – például edzésről – szürkületben, sötétben kell mennie a gyereknek, ilyenkor mindenképp ügyeljünk arra, hogy legyen fényvisszaverő a kabáton, táskán!

– Az iskolában nem telefonálunk, de ha valaki a tanítás után egyedül van pár órát otthon, akkor hazaérkezés után értesítse a szüleit! – tette hozzá az őrnagy. – Egy üzenet, hogy megjöttem, megnyugtató. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egyedül megy edzésre a fiatal. 

Kapcsolódó cikkek