Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Csapoljunk egy jobb világot!”
A sörfőzés Sopronban nagy múltra tekint vissza, a sörgyárat 1895-ben alapították Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven.

Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.: A vállalat tovább halad a környezettudatosság útján

„Csapoljunk egy jobb világot!”

| Munkatársunktól | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t.

A sörfőzés Sopronban nagy múltú, a sörgyárat 1895-ben alapították Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven. 2008-tól a vállalat 100 százalékban a Heineken csoport tulajdona lett, neve Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-re változott. A cég a hazai piacon túl jelenleg Szerbia és Németország igényeinek egy részét fedi le, dolgozóinak száma közel 450.


– A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. nemcsak a világ leginnovatívabb sörgyártója cím megszerzésére törekszik, hanem a legzöldebbre is, amelyben a Csapoljunk egy jobb világot! nevű nemzetközi program segít minket – tudtuk meg Varga-Nagy Eszter vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatótól. – Legfőbb célkitűzéseink között van, hogy 2030-ra elérjük a karbonsemleges termelést, 2040-re pedig a teljes ellátási lánc tekintetében átálljunk a zéró kibocsátásra. 2015 óta a termelés vízfogyasztását nyolc százalékkal csökkentettük, 2018-tól a kommunális lerakóra kerülő hulladék mennyisége egyharmaddal kevesebb lett. 2021-ben – hazánkban a nagyüzemi sörgyárak közül először – kivontuk a petpalackos termékeket a portfóliónkból, évente kétszáz tonna műanyagtól mentesítve a környezetünket.


A vállalat a jövőben is tovább halad a környezettudatosság útján: egyes dobozos termékeknél áttért a zsugorfólia nélküli, magas falú tálca használatára. A kartontálcák újrahasznosított papírból készülnek, a zsugorfóliák ötven százaléka újrahasznosított műanyagot tartalmaz. A sörgyártás melléktermékei közül a sörtörkölyt és a használt élesztőt állati takarmányozásra értékesítik. A helyi alapanyagok beszerzése, a helyi közösségek támogatása a vállalat életében rendkívüli jelentőségű. Ennek kiváló példája a kastélyosdombói projekt, amely a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve, az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. A program keretében a komlótermesztés hagyományának újraélesztése mellett helyi értékeket és otthonokat támogatnak. Az együttműködés eredménye lett a Soproni 1895 magyar árpából és komlóból, magyar sörfőzők által főzött, prémium világos sör.


– Jó kapcsolatot ápolunk a kisüzemi sörfőzdékkel, partnerként tekintünk rájuk, hiszen közös a célunk: a fejlődés – folytatta Varga-Nagy Eszter. – A nagy sörfőzdék óriási szakmai tapasztalattal rendelkeznek, azonban sokkal kevesebb a terük a kísérletezésre, így a kisüzemek az innováció igazi úttörői. Ők új nézőpontokkal, típusokkal kapcsolódtak be a sörről szóló párbeszédekbe, komplex ízvilágot hoznak, inspirálják a piacot.


A SopronFesten a sörgyár két helyszínen is jelen lesz: egyrészt a Lövérekben, másrészt a Fő téren, a Soproni Sörnapokon, ahol az új, Soproni Radler körte–citrom terméke is bemutatkozik. Exkluzív programmal is várják az érdeklődő helyieket és turistákat: egy közönségtalálkozó keretében a látogatók találkozhatnak azokkal az olimpikon vízilabdázókkal, akiket a Soproni által támogatott, A nemzet aranyai című filmben is láthatunk most a mozikban.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek