Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Draskovits püspök emléke

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Április 25-én lesz a 370. évfordulója annak, hogy Draskovits György győri püspököt a soproni Keresztelő Szent János-templomban eltemették. Ez alkalomból vasárnap 18 órakor szentmisét tartanak a Bécsi utcai templomban.

Trakostyáni báró Draskovits (Draskovich) György (1599–1650) horvát családból származott, a grazi jezsuita kollégium diákja volt, később az itteni egyetemen filozófiát hallgatott, majd tanulmányait Rómában folytatta. Első szentmiséjét is az örök városban mutatta be 1621 decemberében. 1635 őszén foglalta el a győri püspöki széket. Draskovits György nevéhez köthető, hogy a 17. század első felében Sopron visszatért a katolikus fundamentumhoz. Többek között behívta a városba a jezsuitákat, számukra iskolát és kollégiumot létesített, valamint jelentős adományokkal támogatta a hitéletet.

Végrendeletében többek között 700 forintot hagyományozott a sopronbánfalvi pálos templom építésére, 2650 forintot hagyott a török fogságban lévők kiváltására, 40.000 forintot pedig a soproni jezsuita kollégiumra hagyományozott. 1650. október 28-án halt meg Bécsben szívelégtelenségben.

Végakarata szerint az egykori johannita templomban helyezték örök nyugalomra, azért csak hónapokkal később, mert ki kellett alakítani a végső nyughelyet, mely aztán az évszázadok során feledésbe merült. Így a püspök síremlékéhez készült, őt ábrázoló alkotás is az orsolyiták zárdájának kertjébe került.

Az 1920-as években Mohl Adolf (1855–1939) apátkanonok munkásságának is köszönhetően ráleltek a püspök kriptájára, benne a betört oldalú koporsóban a püspök néhány el nem porladt csontjára, főpapi ékszerére, ruhadarabjára. Néhány évvel ezelőtt pedig ismét feltárták az oltárral szemben lévő sírboltot, a csontvázat Kristóf Lilla Alida antropológus vizsgálta meg. A munkák befejeztével a maradványok visszakerültek eredeti helyükre, csakúgy, mint az őt ábrázoló, 1651-ben készült szobor, ami eredetileg az oltár mellett őrizte a főpásztor sírját és emlékét, jelenleg pedig a templom bejárata mellett „fogadja” a betérő hívőket és látogatókat. 


Kapcsolódó cikkek