Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Drónnal a biztonságért
Takács Richárd őrnagy egy speciális képzésen tanulta meg a drón használatát. Fotók: Filep István

A szerkezet akár 120 méter magasra is fel tud szállni

Drónnal a biztonságért

| Huszár Judit | Panoráma

A közlekedést ellenőrzik, a terepkutatásban és a rendezvények biztosításában is használják az új drónt a rendőrök. A Győr–Moson–Sopron megyei kapitányság kapott egy eszközt, amelyet ezentúl rendszeresen bevetnek Sopronban is.

Halk zümmögés a levegőben, az út mellett rendőrautók – múlt héten a Pozsonyi úton mutatták be a soproni rendőrök az új drónt. A közel 10 millió forint értékű eszközt Takács Richárd kezelte – az őrnagy korábban egy speciális, háromhetes képzést is elvégzett. Mint megtudtuk: a drón akár 120 méteres magasságba is fel tud szállni, egy akkumulátorral 25 percig repül. A kamerája állítható, lehet vele zoomolni, így az autók rendszámát is látják, valamint azt is, hogy például be van-e kötve a sofőr.

– Az eszközt a tisztes többség érdekében használjuk – hangsúlyozta dr. Herczeg Zoltán rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. – Nem a büntetés a célunk, hanem az, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat, így a balesetek számát lehet csökkenteni.

– Újabb fontos előrelépés ez – mondta a helyszínen dr. Farkas Ciprián polgármester. – Folyamatosak az útfejlesztések térségünkben, a rendőrség és a katasztrófavédelem modern központba költözött, a munkájuk során is XXI. századi eszközöket használnak.

A drónt a soproni próbaüzem során a közúti ellenőrzések mellett bevetették például eltűnt ember keresésénél – hőkamera is tartozik a szerkezethez, így szükség esetén akár éjjel is tudják használni. 

Kapcsolódó cikkek