Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Édes Tündérfesztivál méhekkel
Szombaton délelőtt ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 15. Tündérfesztivál – a rendezvény idén is kétnapos volt, több száz család vett részt a programokon. Fotók: Elek Szilveszter és Filep István

A családok ünnepén 77 mesebeli helyszín várta a gyerekeket az Erzsébet-kertben

Édes Tündérfesztivál méhekkel

| Madarász Réka | Panoráma

A hétvégén manókon és tündéreken kívül méhecskék lepték el az Erzsébet-kertet, a tizenötödik, „Édes” Tündérfesztivál főszereplői ugyanis ezek a hasznos kis rovarok voltak.

A manók, tündérek és méhecskék serege azt bizonyította, hogy az elmúlt 15 év során mit sem veszített népszerűségéből a soproni gyerekek és szüleik kedvenc családi programja. A szombati megnyitó ceremónián dr. Ragány Misa, a szervező Pro Kultúra ügyvezető igazgatója, majd dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.


– A Mézengúz című filmből tudjuk azt a tudományos tételt, hogy a repülés törvényei szerint a méhek nem is tudnának repülni, ugyanis azok a pici szárnyak nem tudnák azt a kövér kis testet a levegőbe emelni – hallhattuk Sopron polgármesterétől. – Azonban a méhek mégis repülnek, ugyanis egyáltalán nem foglalkoztatja őket, hogy az emberek mit gondolnak lehetségesnek és mit lehetetlennek. A mesékben mindent meg tudunk változtatni, ami a valóságban rossz. Ebben a két napban ez a szellem uralkodik az Erzsébet-kertben is: itt mindenki boldog, gyermek ajándék nélkül nem távozik. A szervezők azt kívánták elérni, hogy a kicsik jól érezzék magukat. Mi pedig az önkormányzatnál vállaljuk nemcsak azt, hogy a jövőben is iskolákat és óvodákat építünk fel, és tesszük azokat korszerűbbekké, hanem gondoskodunk arról is, hogy a családok a szabad hétvégéiket olyan rendezvényeken tölthessék el a városban, ami nekik és róluk szól.


Erős György, a Sárvári Apiarius Mézlovagrend alapítója mesélt a mézlovagság lényegéről, a méhek és a méz pozitív hatásairól, hiszen „méh és méz nélkül élni nem lehet”. Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke a Fertő üzenetét közvetítette a tündéreknek és a manóknak, akik eljöttek a Tündérfesztiválra, ami „a hétköznapok tortáján maga a hab”. A megnyitót Szekeres Kriszta, a rendezvény főszervezője zárta, aki köszöntötte az édes együttműködő partnereket. A családok ünnepén 77 mesebeli helyszín várta a gyerekeket. A rendezvényen három hungarikum is jelen volt, az akácméz, a Fertő-táj világörökség és a Magyar Védőnői Szolgálat.


A tündérbirodalmat a soproni és környékbeli óvodásoknak köszönhetően mintegy 1000 papírvirág tette még lenyűgözőbbé. A színpadon pedig zenemanók, tündéri táncosok, varázslatos előadások ragadták magukkal a gyermekek figyelmét.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek