Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elf bar: az új, dizájnos méreg

Rendőrségi sorozat

Elf bar: az új, dizájnos méreg

| Czetin Zoltán | Panoráma

Epres, vaníliás, kókuszos, szilvás – rózsaszín, arany, lila, kék. Ha ránézünk, kifejezetten vonzó. Ugyanakkor fontos tudni: méreg és illegális. Egyre több fiatal próbálja ki az elf bart…

A közelmúltban sokat lehetett hallani az elf barról. Ez az új típusú, eldobható, elektronikus, ízesített cigaretta. Magyarországon nem lehet forgalmazni, tiltott termék.

– A pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, ezért az egészségügyi kockázatát is nehéz megbecsülni – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Az eddigi vizsgálatok alapján a kisebbek nikotintartalma 3–4 doboz, a nagyobbaké akár 16 doboz hagyományos cigarettának felel meg.

A szakember szerint az elf bar azért népszerű, mert nem tűnik veszélyesnek. Míg a hagyományos cigaretták dobozán elrettentő képek és feliratok vannak, nem színesek és nem is illatosak, addig ezeknek vonzó a megjelenésük.

– A dizájn meghozza a kedvet a kipróbáláshoz – folytatta az őrnagy. – Fontos, hogy a szülők beszéljenek a veszélyekről a gyerekeknek, győzzék meg őket, hogy nem éri meg kipróbálni.

Az elf bar forgalmazása Magyarországon tiltott, így ha például egy fiatal rendel több darabot az interneten, majd azt továbbadja, akkor szabálysértést követ el. A hirdetőket, forgalmazókat komolyan büntetik. Ha valaki ilyesmivel találkozik, akkor azt az ingyenesen hívható 1828-as telefonszámon jelentheti.

Kapcsolódó cikkek