Elkészültek az adóbevallások

| Munkatársunktól

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már kézbesítette azoknak a magánszemélyeknek az adóbevallását, akik ezt korábban kérték.

Azok is értesítést kaptak, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz. Azok is kaptak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van. A postai csomag általában tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az egy plusz egy százalékos rendelkező nyilatkozatot (18EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot.

Akik egyetértenek a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kaptak, nem kell tenniük semmit, a tervezetből automatikusan bevallás lesz. Azok viszont, akik nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 18SZJA bevallást kell benyújtaniuk május 20-ig, mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani.

Az ügyfélkapuval rendelkezők – április 30-áig – értesítést kaptak az elektronikus tárhelyükre, ha a webes felületen nem nézték meg az adóbevallási tervezetüket, de van fizetendő vagy visszaigényelhető adójuk, vagy az adóhatóság rendelkezésére álló adatokban hiányosság, ellentmondás tapasztalható. 

Teljes verzió