Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkezdődött a főszezon
A hétvégi napokon 6–800 ember strandol Tómalmon, a fiatalok és a családok gyakran bérelnek vízibiciklit. Fotók: Filep István

Mi újság a strandokon?

Elkezdődött a főszezon

| Huszár Judit | Panoráma

A tervek szerint július elsején, pénteken nyit a Lőver uszoda és a strand – Tómalmon pedig folyamatosan várják a látogatókat. Utóbbi fürdőhely vize kiváló minősítést kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata alapján.

Egész nap járnak a vízibiciklik, a gyermekcsúszdán is nagy a forgalom Tómalmon. Ahogy arról lapunkban beszámoltunk (Itt a strandszezon!, Soproni Téma, 2022. május 18.), május elsején megnyitott a fürdő, a forgalmasabb napokon 6–800 ember strandol itt.


A szabadvízi fürdőhelyeket folyamatosan vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a 274 magyar természetes víz közül 165 kapott kiváló, 64 jó, 6 tűrhető és 4 kifogásolt minősítést. Az elmúlt négy évben (2018 és 2021 között) évente négyszer vettek mintát a vizekből a szakemberek – egyet a fürdési idény előtt, majd havonta. Ezeket a mintákat laboratóriumokban vizsgálták, a baktériumok száma alapján készítették el a minősítést. A Tómalom fürdő ezúttal is kiváló értékelést kapott.


A soproniak már nagyon várják, hogy megnyisson a Lőver uszoda és a strand is. A vizes világbajnokság eseményei miatt június 30-ig lesz zárva a létesítmény.

– Akik voltak kint vízilabdameccsen, azok látták, hogy mennyi minden megváltozott – mondta Fekete Imre Richárd fürdőüzemmérnökség-vezető. – A kismedencékben például irodák voltak, ezeket most újra fel kell tölteni, a vizet felmelegíteni. Kint sátrak álltak, a medenceteret lesötétítették, hogy a televíziós közvetítéseken ne csillogjon a vízen a fény. Ezeket most mind vissza kell rendezni. Szerencsére a soproniak türelmesek, megértették, hogy miért volt szükség a zárásra, jól viselték a helyzetet.


Nemcsak az uszoda nyit meg július elsején, hanem már a strandon is várják a fürdőzőket. Ahogy a korábbi években, most is augusztus 31-ig lehet használni a kinti medencéket. Az úszótáborokat, tanfolyamokat is meg tudják tartani, csak egy kicsit később kezdődnek az idei első turnusok. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek