Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkezdődött a főszezon
A hétvégi napokon 6–800 ember strandol Tómalmon, a fiatalok és a családok gyakran bérelnek vízibiciklit. Fotók: Filep István

Mi újság a strandokon?

Elkezdődött a főszezon

| Huszár Judit | Panoráma

A tervek szerint július elsején, pénteken nyit a Lőver uszoda és a strand – Tómalmon pedig folyamatosan várják a látogatókat. Utóbbi fürdőhely vize kiváló minősítést kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata alapján.

Egész nap járnak a vízibiciklik, a gyermekcsúszdán is nagy a forgalom Tómalmon. Ahogy arról lapunkban beszámoltunk (Itt a strandszezon!, Soproni Téma, 2022. május 18.), május elsején megnyitott a fürdő, a forgalmasabb napokon 6–800 ember strandol itt.


A szabadvízi fürdőhelyeket folyamatosan vizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a 274 magyar természetes víz közül 165 kapott kiváló, 64 jó, 6 tűrhető és 4 kifogásolt minősítést. Az elmúlt négy évben (2018 és 2021 között) évente négyszer vettek mintát a vizekből a szakemberek – egyet a fürdési idény előtt, majd havonta. Ezeket a mintákat laboratóriumokban vizsgálták, a baktériumok száma alapján készítették el a minősítést. A Tómalom fürdő ezúttal is kiváló értékelést kapott.


A soproniak már nagyon várják, hogy megnyisson a Lőver uszoda és a strand is. A vizes világbajnokság eseményei miatt június 30-ig lesz zárva a létesítmény.

– Akik voltak kint vízilabdameccsen, azok látták, hogy mennyi minden megváltozott – mondta Fekete Imre Richárd fürdőüzemmérnökség-vezető. – A kismedencékben például irodák voltak, ezeket most újra fel kell tölteni, a vizet felmelegíteni. Kint sátrak álltak, a medenceteret lesötétítették, hogy a televíziós közvetítéseken ne csillogjon a vízen a fény. Ezeket most mind vissza kell rendezni. Szerencsére a soproniak türelmesek, megértették, hogy miért volt szükség a zárásra, jól viselték a helyzetet.


Nemcsak az uszoda nyit meg július elsején, hanem már a strandon is várják a fürdőzőket. Ahogy a korábbi években, most is augusztus 31-ig lehet használni a kinti medencéket. Az úszótáborokat, tanfolyamokat is meg tudják tartani, csak egy kicsit később kezdődnek az idei első turnusok. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az írás határtalan

Az írás határtalan

2024. 06. 19. | Köves Andrea

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A Sopronban élő Kossut...