Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ellenőrzik a parkerdő kilátóit
A TAEG szakemberei minden tavasszal tüzetesen átvizsgálják a kilátókat, és elvégzik a szükséges javításokat. Az ellenőrzést egész évben folytatják. Fotó: Filep István

A Károly-kilátó a pandémiás helyzet miatt továbbra sem látogatható

Ellenőrzik a parkerdő kilátóit

| Cziráki Viktória | Panoráma

A tavaszi időben sokan látogatnak ki a Soproni Parkerdő kilátóiba. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai ilyenkor fokozottan ellenőrzik az építmények állapotát, és elvégzik a szükséges karbantartást és javításokat.

Tíz kilátó várja az erdőjárókat Sopron környékén, ebből kettő – a Kecske-hegyi és a Károly-kilátó – kivételével mind látogatható. Sokan járják ilyenkor az erdőket, nemcsak a tavaszi időjárás, de a járvány miatti bezártság is a szabadba csábítja az embereket. A kilenc faszerkezetű kilátó éves karbantartása folyamatos, azonban ilyenkor, a kirándulószezon kezdetén fokozottan ellenőrzik az építmények műszaki állapotát.

– Kora tavasszal fontos feladatunk, hogy a parkerdő valamennyi létesítményét ellenőrizzük, ezek között is kiemelt helyen vannak a kilátóink – mondta Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. oktatási és közjóléti igazgatója. – Sopronban nagyon sok kilátó található viszonylag kis területen, gyakran hívják „a kilátok városának”. A megkezdett karbantartási munkák keretében tüzetesen átvizsgáljuk ezeket a létesítményeket, és elvégezzük a szükséges javításokat. Általában faszerkezetekről beszélünk, melynek jellegzetessége, hogy a mozgásból adódóan a kötőelemek meglazulhatnak. Ezeket ellenőriznünk kell, szükség szerint meg kell húznunk. Sajnos néha az is előfordul, hogy a csavarokat leszedik, elviszik, eldobják, ilyenkor ezeket pótolni kell, hiszen rendkívül fontos rögzítőszerepük van. A lépcsők és a korlátelemek hiánya vagy törése közvetlen balesetveszélyt jelent, így ezeket is át kell vizsgálni.

Bánáti László azt is hozzátette, nemcsak kora tavaszi munka a karbantartás, a kollégái feladata hetente–kéthetente ellenőrizni az összes kilátót. A zárt lépcsőházzal rendelkező, kőből épült Károly-kilátó a pandémiás helyzet miatt jelenleg nem látogatható, nyolc fakilátó azonban igen. Kérnek mindenkit, hogy túrázás közben is tartsák be a járványügyi előírásokat! A Soproni Parkerdőben közel 400 kilométer turistaút és számos ösvény található, tehát adott a lehetőség túrákat és változatos programokat szervezni a szabadban. Nagyon fontos azonban – főként az itt élő állatok nyugalma és a most folyó fakitermelés miatt –, hogy a jelölt utakat használjuk.

Kapcsolódó cikkek