Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élményt adó múzeum
A leendő múzeumnegyedben vadonatúj kiállításokat is létrehoznak. Látványterv

Dr. Tóth Imre: Meg kell adni a felfedezés örömét a látogatóknak!

Élményt adó múzeum

| P. Horváth László | Panoráma

A modern múzeum már az intézménybe való belépéskor megszólítja a látogatót. Fontos, hogy a konkrét tudás bemutatása mellett élményt is nyújtson. Lehetőleg úgy, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt elégedetten távozzanak – véli dr. Tóth Imre múzeumigazgató.

„Várfal–Romkert–Múzeumnegyed” címmel tartott előadást a közelmúltban a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szabadegyetemén dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója.

– Sopron évszázados hagyományokkal bír a letűnt korok emlékeinek gyűjtésében. Az első hivatalos múzeumi kiállítás 1866-ra tehető – hangsúlyozta. – Azóta időről időre törekszik megújulni mind szellemiségében, mind épített környezetében. Épületállományát növelve és fejlesztve reagál a gyűjtemények növekedésére, és próbál megfelelni az adott kor látogatói elvárásainak. Ezt az állandó fejlődési vonalat folytatva kezdődött a Soproni Múzeumnegyed beruházása. Az épületegyüttes kialakításánál ügyeltünk arra, hogy megfeleljünk a mai kor igényeinek. A Tábornok-ház udvarán lesz egy nagy fogadótér. Az egyes kiállítási helyek pedig innen érthetők majd el. Fontos, hogy egyből megszólítsuk a látogatókat: hellyel, frissítővel, ismertető kiadványokkal kínáljuk őket.

Dr. Tóth Imre kiemelte: a leendő múzeumnegyedben vadonatúj kiállításokat is létrehoznak. A Sopron és a korona című új, interaktív tárlat a város és a legfontosabb felségjel kapcsolatát mutatja be a XV. századtól kezdve IV. Károly, az utolsó magyar király visszatéréséig.

A Tábornok-házban a már meglévő anyagra támaszkodik majd a XIX. századi lakásbelsőt bemutató tárlat. Mátyás király uralkodásánál is találkozhatunk soproni történésekkel. A legendás király esetében mesék és legendák, illetve a valóság nyomába eredhetünk. A római kori kőtár kiállítása is inkább a látványra koncentrál majd.

– A hozzánk érkező látogatóknak ma már sokkal inkább élményt kell biztosítanunk, hiszen számos információ pillanatok alatt elérhető az interneten keresztül – tette hozzá dr. Tóth Imre. – A feladatunk az, hogy olyan kiállításokat, bemutatóhelyeket hozzunk létre, ahol a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól érzik magukat, mindenkinek meg kell adnunk a felfedezés örömét!

Kapcsolódó cikkek