Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a balesetet!
– A kondenzációs kazánok karbantartása nem olcsó, de cserébe a gázszámlánk is csökken – nyilatkozta lapunknak Gyurátz László gázkészülék-minősítő felülvizsgáló. Fotó: Filep István

Fontos a gázkazánok éves rendszeres karbantartása

Előzzük meg a balesetet!

| Madarász Réka | Panoráma

A gázkészülékeket minden évben érdemes szervizeltetni – ajánlja a szakember. A másik, amire figyelmeztet: nem mindegy, hogy kivel végeztetjük a feladatot.

– Az évnek ebben a szakaszában annyi a munkánk, hogy ha ötször ennyien lennénk, az is kevés lenne – tudtuk meg Gyurátz László gázkészülék-minősítő felülvizsgálótól. – Mivel a mai gázkészülékek nagy része kombi kivitelű, vagyis a fűtés mellett melegvizet is ad, ezért az év 365 napjában üzemel. Tehát lényegtelen, hogy az év melyik időszakában történik a karbantartás, csak az éves rendszeresség a fontos.

Ha felhívunk egy ismeretlen gáz- és központifűtés-szerelőt, és azonnal tud időpontot adni, máris gyanút foghatunk, ugyanis ilyenkor már akár több hónapot is várni kell egy jó szakemberre. Ha nem akarunk így járni, akkor érdemes január második fele és április eleje között telefonálnunk.

– Az utóbbi időben sajnos nagyon elterjedtek a kóklerek, akik beérik a viszonylagos megoldásokkal is – folytatta a szakember. – Ha gázról van szó, akkor ezeken életek is múlhatnak. Hat–hét éve már csak kondenzációs kazánokat lehet felszerelni, amelyek javításához, szervizeléséhez komoly műszerezettségre van szükség. Ha például valaki „olcsó munkát” végez, és nem cseréli ki a tömítést, hanem a régit „bütyköli meg”, akár életveszélyt is tud okozni.

Minden magyarországi gyártónak, forgalmazónak van szervizlistája, ha valaki azon nem szerepel, azt érdemes fenntartással fogadni.

– Tudomásul kell venni, hogy a kondenzációs kazánok szakembert igényelnek – tette hozzá Gyurátz László. – Rendszeresen karban kell tartani azokat, ami lehet, hogy nem olcsó – ahogy a beszerelésük sem –, de cserében a gázszámlánk is minimum harminc százalékkal kevesebb lesz. A kondenzációs karbantartás egy–másfél órát vesz igénybe, tehát ha valaki húsz perc alatt végez, megint csak élhetünk a gyanúval, hogy nem a megfelelő emberrel van dolgunk.

Ugyan már több mint tíz éve kizárólag zárt égésterű készülékeket szabad felszereltetni, sokan még nyitott égésterűvel fűtenek. Ezeknél kulcskérdés a megfelelő szellőztetés, ugyanis az oxigént a szoba levegőjéből nyerik. Ha pedig nem kapnak megfelelő mennyiséget, vákuum keletkezhet, és hibásan kezdenek el működni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szén-monoxid beáramlik a helyiségbe. 

Kapcsolódó cikkek