Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a bűncselekményeket!

Rendőrségi sorozat

Előzzük meg a bűncselekményeket!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Ne hagyjuk őrizetlenül az értéktárgyainkat, óvjuk az időseket az átverésektől, ne dőljünk be az internetes csalóknak! – ezekre is felhívják a figyelmet a szakemberek. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2011. április 12-én jött létre. Ezt a napot azóta a bűnmegelőzés napjaként tartjuk számon.

A prevenció nagyon fontos, hiszen kellő elővigyázatossággal sok bűncselekményt el lehet kerülni. A legtöbb szabályt mindenki ismeri, de hasznos, ha ezeket időről időre áttekintjük.

– A vagyonbiztonság esetében az első tétel, hogy ne hagyjuk értéktárgyainkat őrizetlenül – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Az autóban ne legyen látható helyen táska, a kerékpárokat mindig zárjuk le, de a lakás ajtaját is kulccsal csukjuk be akkor is, ha otthon vagyunk!

A szakember szerint egyre több veszély leselkedik ránk a virtuális térben. A kéretlen e-mailek feladóját mindig nézzük meg, ha fizetési felszólítás van bennük, akkor legyünk különösen kritikusak! Az internetes közösségi oldalakon ne kürtöljük szét, ha például elutazunk, de veszélyes lehet a gyerek bizonyítványáról is megosztani a fotót, hiszen tele van személyes adatokkal.

– Alapszabály, hogy az internet nem felejt, és minden tevékenységgel a digitális lábnyomunkat növeljük – folytatta Babella-Lukács Katalin. – A szülőknek nagyon tudatosnak kell lenniük. Ha valamit úgy teszünk ki a közösségi oldalra, hogy csak bizonyos kör láthatja, az sem zárja ki annak a lehetőségét, hogy másokhoz is eljut az üzenet. A képek lementhetőek, azokkal később mások visszaélhetnek. Lényeges terület még az idősek védelme, ők ugyanis koruknál fogva jobban ki vannak téve a bűncselekményeknek.

A Soproni Rendőrkapitányságon is fontos szerepet kap a bűnmegelőzés, az óvodásoknak, általános és középiskolásoknak rendszeresen szerveznek programokat, de az egyenruhások gyakori vendégek az egyetemen és a szépkorúaknál is. Az előadások mellett játékos foglalkozásokat, nyári táborokat is tartanak.

Kapcsolódó cikkek